Luksemburg: Ungari tuleks euroliidust välja heita (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jean Asselborn.
Jean Asselborn. Foto: AP/Scanpix

Luksemburgi välisminister Jean Asselborn ütles täna, et Ungari liikmesus Euroopa Liidus tuleks demokraatlike tuumväärtuste rikkumise ja põgenike «loomadena kohtlemise» tõttu peatada.

«Me ei saa leppida Euroopa Liidu põhiväärtuste massilise rikkumisega,» ütles Asselborn usutluses Saksa päevalehele Die Welt.

«Praegu ei oleks Ungaril vähimatki võimalust saada ELi liikmeks. Säärased riigid nagu Ungari, kes püstitavad sõjapõgenike teele tarasid ning rikuvad ajakirjandusvabadust ja kohtuvõimu sõltumatust, tuleks EList ajutiselt või vajadusel igaveseks välja arvata. Ungari ei ole kaugel sellest, et hakata põgenikke tulistama,» lisas ta. 

Peatsel mitteametlikul EL-i tippkohtumisel Bratislavas on kavas arutada Euroliidu tulevikuplaane peale Brexitit. Praeguste seaduste kohaselt saab riiki liidust välja visata vaid üksmeelse otsuse alusel. Asselborn on teinud ettepaneku reeglite muutmiseks, et ühehäälne otsus ei oleks enam vajalik.

Ungari oli esimene EL-i riik, kes alustas põgenike liikumise tõkestamist, püstitades möödunud aasta septembris piirile Serbiaga tara ja piirates ligipääsu Horvaatiast kuu hiljem. Lisaks on Ungari jõustanud uued seadused karistamaks illegaalse riiki sisenemise ja tarade lõhkumise eest. Need on viinud peaaegu 3000 süüdimõistva otsuseni, mis enamasti on toonud kaasa põgenike riigist välja saatmise.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles