Austria parempoolsed tähistasid võitu Osmanite üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FPÖ toetajad. Foto on illustratiivne.
FPÖ toetajad. Foto on illustratiivne. Foto: Reuters/ScanPix

Poliitilised pinged Austria ja Türgi vahel on võtnud uue suuna, kui Austria parempoolne Vabaduspartei (FPÖ) korraldas vastuolulise mälestustseremoonia, et tähistada 333 aasta möödumist Austria võidust Osmanite impeeriumi üle, vahendab The Local.

Üritus korraldati eemärgiga kaitsata Läänemaailma sissetungijate eest. Avaldatud plakatil seisis kiri: «Abendland Beschutzen Damals Wie Heute (Kaitsmaks Läänemaailma nii minevikus kui tänapäeval)».

Üritus toimus eile vanaaegses Viini Palais Fersteli kohvikus, et tähistada võitu 1683. aastal 100 000 Osmanite sõduri üle. Lahing Viini all märkis Osmanite läänesuunalise liikumise lõppu.

Mälestusüritust peetakse ajal, kus pinged Austria ja Türgi vahel on niigi suured. Peale riigipöördekatset Türgis ähvardas Austria välisminister Sebastian Kurz, et peatab igasugused Türgipoolsed katsed Euroopa Liidule läheneda.

Austria kantsler Christian Kern on läinud isegi nii kaugele, et nimetas praeguseid liitumiskõnelusi pelgalt väljamõeldiseks.

Selle tulemusena on Türgi oma suursaadiku riigist tagasi kutsunud ja ning süüdistanud Austriat terrorismi toetamises ja islamofoobias. Sellest ajast saati on kahe riigi suhted järsult halvenenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles