Venemaa tahab avaldada Süüria relvarahu teksti, USA on vastu (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Lavrov ja John Kerry.
Sergei Lavrov ja John Kerry. Foto: SIPA/Scanpix

Vene välisministeerium tahab avaldada USA-ga sõlmitud Süüria relvarahuleppe teksti, ütles välisminister Sergei Lavrov täna.

Lavrov teatas ajakirjanikele, et Moskva tahab kogu leppe teksti avaldamist, ent Ühendriigid on sellele vastu. Vene esidiplomaadi sõnul ei ole Moskval midagi varjata ning riik soovib ÜRO Julgeolekunõukogu ametlikku heakskiitu leppele.

Eile päikeseloojangul jõustus Süürias relvarahu. 

Lavrov ütles pärast reedeseid kõnelusi USA ametivenna John Kerryga, et relvarahu esimene etapp kestab pärast jõustumist 48 tundi ning püsimise korral jätkatakse selle pikendamist 48 tunni kaupa.

Sel perioodil peab Süüria režiim hoiduma lahingulendudest kindlaks määratud opositsiooni hõivatud kohtades. Leppe alusel peavad nii opositsiooni- kui režiimiväed peatama kõik rünnakud, kaasa arvatud pommitamised, ning hoiduma mis tahes püüdlustest hõivata lisaalasid relvarahu hõlmatud osapoolte arvelt.

Kui relvarahu nädala vastu peab, järgnevad kahe riigi koordineeritud rünnakud Fateh al-Shami Rinde (endise nimega Al-Nusra Rinne) mässulistele ja äärmusrühmitusele Islamiriik (IS). Seni teadaolevalt pole USA ja Venemaa Süürias koos õhulööke sooritanud.

Leppe alusel algab ka humanitaarabi toimetamine piiramisrõngas aladesse.

Valitsus ja ülestõusnud peavad tagama Alepposse toimetatavale humanitaarabile piiramatu ligipääsu mööda põhjast linna sisenevat Castello maanteed. Humanitaarligipääs luuakse ka linna lõunaossa. Relvarahulepe näeb ette ka Castello maantee ümber demilitariseeritud tsooni loomist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles