Filipiinide president ei luba vaidlusalustes vetes ühispatrulle USA-ga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filipiinide president Rodrigo Duterte.
Filipiinide president Rodrigo Duterte. Foto: AP/Scanpix

Filipiinide president Rodrigo Duterte teatas täna, et ei luba valitsusvägedel koos võõrvägedega teostada ühispatrulle vaidlusalustes vetes Lõuna-Hiina mere lähedal, mis ilmselt tähendab tema eelkäija ja USA vahel aasta algul saavutatud kokkuleppe tühistamist.

Duterte ütles ka, et kaalub kaitsevarustuse ostmist Venemaalt ja Hiinalt. Filipiinid on traditsiooniliselt toetunud julgeoleku alal oma kauasele liitlasele Ühendriikidele ja teistele lääneriikidele.

Filipiinide presidendil on olnud pinev vahekord USA-ga, samal ajal on ta üritanud parandada Lõuna-Hiina mere territoriaalvaidluste tõttu pingestunud suhteid Hiinaga.

Duterte ütles, et soovib Filipiini vägede patrulle vaid territoriaalvetes kuni 12 meremiili kaugusele rannikust, kuid mitte vaidlusalustes vetes. President lisas, et on vastu Filipiini vägede ühispatrullidele võõrvägede, näiteks USA ja Hiina jõududega.

«Me ei lähe nüüdsest patrullile ega ühine ühegi teise armeega, sest ma ei taha pahandusi,» ütles Duterte. «Tahan vaid patrullida meie oma territoriaalvetes.»

USA kaitseminister Ashton Carter teatas aprillis, et Ühendriigid ja Filipiinid alustavad Lõuna-Hiina mere vetes ühispatrulle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles