EL on ümber asustanud vaid kolm protsenti lubatud põgenikest (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Euroopa Liit on oma plaaniga asustada kahe aasta jooksul ümber 160 000 asüülitaotlejat graafikust selgelt maha jäänud, teatas ÜRO pagulasamet (UNHCR) täna, seni on ümber asustatud vaid kolm protsenti lubatud põgenikest.

Aasta pärast plaani vastuvõtmist on peamistest saabumisriikidest Kreekast ja Itaaliast asustatud ümber vaid 4776 inimest ehk kolm protsenti plaanitust.

Seni on EL-i riigid ning Šveits ja Liechtenstein lubanud vastu võtta 8676 Kreekasse ja 2 809 Itaaliasse saabunud asüülitaotlejat.

«Lubaduste maht on endiselt ebapiisav ja teostamine tarbetult aeglane,» ütles UNHCR-i esindaja William Spindler.

UNHCR-i hinnangul võiks ümberasustamine olla peamine vahend vältimaks ebakorrapärast rännet Euroopa lõunaosast ülejäänud kontinendile ning abiks võitluses inimsmugeldajate vastu.

«See on eriti oluline, arvestades humanitaarolukorda Kreekas ja kasvavat arvu Itaaliasse jäävaid ja asüüli taotlevaid inimesi,» lisas Spindler.

Sel aastal on asüülitaotluste arv kasvanud Itaalias eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 53 protsenti 72 470 inimeseni.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles