Stubb: Mubaraki lahkumisprotsess on alanud

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsusvastased istuvad põlenud veoauto juures Kairos Tahriri väljakul.
Valitsusvastased istuvad põlenud veoauto juures Kairos Tahriri väljakul. Foto: SCANPIX

Soome välisministri Alexander Stubbi sõnul on lääneriikidel pingestunud olukorra tõttu Egiptuses põhjust vaadata peeglisse.

Minister rääkis YLE1 hommikuprogrammis, et läänemaad on seni toetanud Egiptuse riigipead oma huvide kaitsmiseks. Mure demokraatia olukorrast ja inimõigustest on jäänud tahaplaanile.

Välisminister usub, et olukorda pingestumise tõttu on lääneriigid oma nägemust muutnud. Stubb usub, et liberaalne demokraatia ühendamine turumajandusega toob pikemas perspektiivis stabiilsuse ka Egiptusesse.

«Praegu on selge, et Egiptuse presidendi Hosni Mubaraki lahkumisprotsess on alanud,» ütles minister.

Ameerika Ühendriigid peavad läbirääkimisi võimu üleandmisest Egiptuses. Stubbi sõnul muudaks Mubaraki lahkumine riigist võimalikuks läbirääkimiste alustamise vahevalitsuse üle ja samuti uutest parlamendi- ning presidendivalimistest.

«Võib oletada, et Mubarak üritab endale välja kaubelda mingeid garantiisid. Nüüd otsitakse Mubarakile võimalust lahkuda stiilselt. Tuneesia presidendi Ben Ali lahkumine polnud mingil moel stiilne,» rääkis Soome välisminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles