Obama: loodan, et Mubarak langetab õige otsuse

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tankid Kairos Tahriri väljakul
Tankid Kairos Tahriri väljakul Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide president Barack Obama andis selgelt mõista, et Egiptuse riigipea Hosni Mubarak peab nüüd astuma tagasi, kuna tõeline patrioot peaks kuulama oma rahvast ja langemata «õige otsuse».

USA liider ei nõudnud otse Mubaraki lahkumist. Küll aga ärgitas ta riigipead endalt küsima, et kuidas jätta pärand maha nii, et Egiptus suudaks minna läbi sellest muudatuste perioodist, vahendas AFP.

«Ma usun, et president Mubarak hoolib oma maast. Ta on uhke, kuid samas on ta ka patrioot,» rääkis Obama. «Ta peab kuulama Egiptuse rahvast ja langetama otsuse edasise tee osas, mis on korralik, kuid tähendusrikas ja tõsine.»

«Minu lootus on, et lõpuks langetab ta õige otsuse,» ütles president Obama.

Ligi 30 aastat Egiptuse riigipea ametitoolil püsinud Mubarak on varem lubanud, et ei osale sügisestel presidendivalimistel. Opositsioon on viimastel päevadel korraldanud rahvarohkeid meeleavaldusi, nõudes presidendi kiiret lahkumist.

Osa meeleavaldajatest saatis öö mööda Kairo kesklinnas Tahriri väljakul.

Egiptuse asepresident Omar Suleiman peaks täna kohtuma mõjukate egiptlastega. Eesmärgiks on otsida kriisile lahendusi. Ühe variandina on juttu olnud võimalikusest, et Suleiman võtab presidendi ametikohused ajutiselt omale.

Egiptuse peaminister Ahmed Shafiq välistas aga selle, et Mubarak annab võimu Suleimanile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles