USA: ISIS on kaotanud poole oma Iraagi territooriumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi sõdurid ISISe lipuga.
Iraagi sõdurid ISISe lipuga. Foto: AFP/SCANPIX

Iraagi julgeolekujõud on Washingtoni juhitava koalitsiooni toetusel vallutanud äärmusrühmituselt Islamiriik (IS) tagasi poole kunagi Iraagis rühmituse valduses olnud aladest, ütles USA asevälisminister Anthony Blinken kolmapäeval.

Bagdadis visiidil viibiv Blinken teatas ühtlasi 181 miljoni dollari suurusest Ühendriikide abist jätkuva humanitaarkriisi leevendamiseks, mis kestab Iraagi julgeolekujõudude sõjalistest edusammudest hoolimata.

Asevälisministri sõnul on Washington nüüd koos äsja teatavaks tehtud abisummadega andnud Iraagile alates IS-i pealetungist 2014. aastal humanitaarabi 1,1 miljardi dollari väärtuses.

«Uus rahastus võimaldab humanitaartöötajatel eelpaigutada hädaolukorra toiduvarusid ja esmatarbevahendeid,» lausus Blinken. Samuti suunatakse osa rahast tervishoiule ja haridusele ning põgenikelaagrite ülalpidamisele, ütles USA välisministri John Kerry asetäitja.

ISile on saanud viimastel kuudel Iraagis osaks tõsised tagasilöögid, ent riigi suuruselt teine linn Mosul on endiselt rühmituse käes. ÜRO ja USA ametnikud kardavad, et eelseisva Mosuli tagasivallutamise operatsiooni käigus võib veel umbes miljon inimest olla sunnitud oma elupaiga maha jätma.

IS vallutas viies Iraagi põhja- ja kirdeprovintsis suured alad 2014. aasta juunis. Kõrghetkel oli ISi kontrolli all kolmandik Iraagi territooriumist.

«Lõppude lõpuks on Daeshi alistamine lahinguväljak vajalik, ent mitte piisav kodanikele usalduse, toe ja teenuste andmiseks, mida nad koju naasmiseks vajavad,» ütles Blinken.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles