Endine karistussalga liige süüdistab Dutertet tapmistes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Matobato täna Filipiinide senati ees.
Edgar Matobato täna Filipiinide senati ees. Foto: Aaron Favila/AP/Scanpix

Filipiinide president Rodrigo Duterte lasi maha justiitsministeeriumi töötaja ja andis käsu oma vastaste tapmiseks, süüdistas endine karistussalga liige täna parlamendis riigipead.

End palgamõrtsukana tutvustanud Edgar Matobato ütles senatis, et tappis koos rühma politseinike ja ekskommunistidest mässulistega 25 aasta jooksul Duterte korraldusel umbes 1000 inimest. Üks ohver söödeti elusalt krokodillile.

Pajud kägistati, pandi põlema, raiuti tükkideks ja maeti seejärel ühele rühma liikmele kuuluvasse kivimurdu. Teised visati merre kaladele söödaks, rääkis 57-aastane Matabato.

Senat uurib Duterte käsul korraldatud kohtuväliseid tapmisi, mille tulemusena on presidendi esimese 72 ametipäeva jooksul politsei sõnul surnud 3140 inimest.

Omaaegne inimõigusvolinik, senaator Leila de Lima ütles uurijatele, et Matobato andis end välja 2009. aastal ja sai tunnistajakaitse.

Duterte pressiesindaja ütles, et kõiki kahtlustusi on juba uuritud, ilma et süüdistust oleks esitatud. Presidendi poeg Paolo Duterte nimetas palgamõrtsuka tunnistust hullumeelse sonimiseks.

Matobato jutu järgi oli karistussalk 1993. aastal missioonil, kui nende teetõkke taga jäi seisma justiitsministeeriumi riikliku juurdlusbüroo agendi auto. Vastasseis kasvas üle tulevahetuseks, siis saabus sündmuspaigale toonane Davao linnapea Rodrigo Duterte.

«Linnapea Duterte oli see, kes talle lõpu peale tegi. (Ametnik) Jamisola oli veel elus, kui Duterte kohale jõudis. Ta tühjendas Jamisola pihta kaks Uzi salve.»

Dutertet on ammu kahtlustatud Filipiinide lõunaosas Davaos tuhandeid inimesi tapnud karistussalga juhtimises, kuid senatis kõlanud tunnistus annab selle kohta esimesed konkreetsed tõendid.

Duterte oli Davao linnapea viimased 20 aastat.

«Meie ülesanne oli tappa kurjategijaid, vägistajaid, narkoärikaid ja vargaid. Ja seda me tegimegi. Me tapsime inimesi peaaegu iga päev,» ütles Matobato.

Tema sõnul tappis surmakomando aastatel 1988-2013 palju kuritegudes kahtlustatavaid, aga ka Duterte perekonna isiklikke vaenlasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles