USA: Guantanamo eksvangid naasevad lahingusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnipeetavad hommikusel palvusel Guantanamo Bay Delta laagris.
Kinnipeetavad hommikusel palvusel Guantanamo Bay Delta laagris. Foto: Reuters/ScanPix

Käesoleva aasta kuue esimese kuuga on islamistike võitlejate rühmitusega liitunud kaks endist Guantanamos istunud vangi, vahendab The Guardian USA luureraportit.

Alates president Barack Obama ametiaja algusest 2009. aastal on sõjategevusse tagasi pöördunud 9 Guantanamost vabastatut ehk 5,6 protsenti.

Obama eelkäija, president George Bushi ajal oli aga antud näitaja veelgi kõrgem. Tema administratsiooni jooksul vabastatud 532 kinnipeetavast, haaras uuesti relvade järele 113 ehk 21,2 protsenti vabastatutest.

Kuubal USA mereväebaasis asuv kinnipidamisasutus avati 2002. aastal, aasta pärast 11. septembri terrorirünnakut New Yorgi kaksiktornidele ja Pentagonile, et hoida seal terrorismis süüdistatavaid välisriikide kodanikke. Enamik neist on kinni peetud ilma konkreetse kohtuotsuseta juba rohkem kui kümme aastat, mis tõttu on Guantanamo sattunud rahvusvahelise üldsuse tugeva kriitika alla.

Obama lootus oli Guantanamo veel tema ametiaja jooksul sulgeda, kuid vastuseis presidendi poolt veebruaris esitatud sulgemiskavale tundub olevat vabariiklaste ja ka paljude demokraatide seas tugevam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles