Süüria relvarahu pikendati 48 tunni võrra

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed jalutamas mässuliste kontrolli all olevas Idlibi linnas õhurünnakutes varemeteks pommitatud majade vahel.
Lapsed jalutamas mässuliste kontrolli all olevas Idlibi linnas õhurünnakutes varemeteks pommitatud majade vahel. Foto: AMMAR ABDULLAH/REUTERS/Scanpix

Süüria relvarahu pikendati Moskva ja Washingtoni kokkuleppel 48 tunni võrra, kuid hädavajalikest abisaadetistest ei olnud täna veel mingit märki.

USA välisministeerium ütles eile õhtul, et välisminister John Kerry ja tema Vene kolleeg Sergei Lavrov arutasid asja ja leppisid kokku esmaspäeval alanud relvarahu pikendamises.

Nad ütlesid, et hoolimata sporaadilistest vägivallateadetest on kokkulepe üldjoontes pidanud ja vägivallatase on eelmiste päevade ja nädalatega võrreldes oluliselt madalam, vahendas USA välisministeeriumi pressiesindaja Mark Toner.

Moskva süüdistas eile ülestõusnuid relvarahu rikkumises 60 korral selle jõustumisest alates, kuid kutsus siiski pikendama vaenutegevuse peatamist kogu Süüria territooriumil 48 tunni võrra.

USA ja Venemaa reedel saavutatud Süüria relvarahulepe näeb esimese nädala jooksul ette relvarahu pikendamist vastavalt kujunenud olukorrale iga 48 tunni järel.

Relvarahu eesmärk on peatada sõjategevus president Bashar al-Assadi vägede ja ülstõusurühmituste vahel, kuid see ei laiene äärmusrühmitustele Islamiriik (ISIS) ja Fateh al-Shami Rinne.

ÜRO Süüria erisaadik Staffan de Mistura ütles, et esialgu on vaherahu toonud kaasa märgatava vägivallalanguse, kuid selle peaeesmärk - piiramnisrõngas aladele abi toimetada, on veel täitmata.

Suurima tähelepanu all on Aleppo linn Ida-Süürias, kus valitsusvägede piiramisrõngasse jäänud 250 000 elanikku ootab julgeolekuohu tõttu Türgi piirile kinni jäänud abisaadetisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles