Pariisis sai tööreformide vastasel protestil viga 15 politseinikku

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse siseminister Bernard Cazeneuve.
Prantsuse siseminister Bernard Cazeneuve. Foto: AFP/SCANPIX

Pariisis sai neljapäeval tööreformide vastaste protestijate ja märulipolitseinike kokkupõrgetes vigastada neli meeleavaldajat ja viisteist korrakaitsjat.

Neljapäeval avaldasid üle kogu Prantsusmaa sotsialistliku valitsuse tööreformide vastu meelt kümned tuhanded inimesed. Korrakaitsjad olid sunnitud käiku laskma pisargaasi ning protestid muutusid lisaks Pariisile vägivaldseks ka riigi lääneosas Nantes'is.

Demonstratsioone korraldati vähemalt 10 provintsi linnades.

"Vägivald on vastuvõetamatu," ütles siseminister Bernard Cazeneuve, märkides, et politsei vahistas üle riigi 62 inimest, kellest 32 jäeti vahi alla. Cazeneuve'i sõnul on alates protestide algusest viga saanud 620 korrakaitsjat.

Võimude sõnul avaldas neljapäeval üle riigi meelt 78 000 inimest, neist 13 000 Pariisis. Korraldajate sõnul oli üle riigi tänavatel 170 000 ja Pariisis 40 000 inimest.

Prantsuse valitsus surus tööreformide seaduse juulis läbi ilma parlamendihääletuseta.

Valitsus püüab reformidega lihtsustada töötajate palkamist ja vallandamist, kuid oponentide hinnangul on reformipakett liigselt kaldu ettevõtete poole ega vähenda riigi 10 protsendi suurust töötuse määra. Ametiühingute sõnul nullivad reformid töökindluse ning ei langeta töötuse määra.

President François Hollande on lubanud tööreformidega "lõpuni minna".

Riigi suurima ametiühingu CGT juht Philippe Martinez kutsus neljapäeval töölisi "võitlema kõigi võimalike vahenditega, et takistada seadust" oma firmade ukseläve ületamast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles