Putšikatses süüdistatav Gülen mõistis Ankara hukka

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi võimude toetajad augusti algul Istanbulis riigipöördekatse nurjumist tähistams.
Türgi võimude toetajad augusti algul Istanbulis riigipöördekatse nurjumist tähistams. Foto: SCANPIX

Türgi riigipöördekatse korraldamises süüdistatud vaimulik Fethullah Gülen mõistis hukka Türgi valitsuse sammud tema toetajate mahasurumiseks.

Güleni hinnangul kasutab Ankara riigipöördekatset tema toetajate mahasurumise õigustamiseks.

Kõnealuseid toetajaid rõhutakse, türanniseeritakse ja kiusatakse ning nende eraomandit omastatakse ebaseaduslikult, lausus vaimulik.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan süüdistab vähemalt 270 inimelu nõudnud riigipöördekatse korraldamises Güleni ning peab tema liikumise järgijaid terroristideks.

Vaimulik lahkus aastate eest Ühendriikidesse ning elab Pocono mägedes. Türgi saatis sel nädalal Washingtonile ametliku pöördumise, milles nõutakse Güleni vahistamist.

Gülen eitab mis tahes seost riigipöördekatsega. Vaimulik lausus neljapäeval, et tema toetajate mahasurumisest saab ajaloo üks tumedatest peatükkidest.

Türgi valitsus kuulutas pärast riigipöördekatset välja eriolukorra, kogus kokku kümneid tuhandeid güleniste, vallandas avaliku sektori töötajaid, keda pidas Güleniga seotuks, ning sulges või haaras kontrolli tuhandete institutsioonide ja koolide üle.

Mahasurumistegevus tekitab muret Türgi lääneriikidest liitlastele ja inimõigusorganisatsioonidele, mis ärgitavad Ankarat vaoshoitusele.

Güleni hinnangul saavad inimõigusorganisatsioonid, intellektuaalid ja õigusega tegelevad organisatsioonid reageerida ja tõugata riike tegudele.

«Võib-olla mõistes, et nad ei saa endale lubada täielikku äralõigatust maailmast, muudavad Türgi liidrid kurssi,» lisas vaimulik.

Güleni liikumine haldab heategevusorganisatsioone, koole ja ettevõtteid üle terve maailma. Türgi määratles liikumise terroriorganisatsiooniks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles