ELi liidrid kohtuvad täna Bratislavas esmakordselt ilma brittideta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bratislava politsei oli täna hommikul  Euroopa tähtsate poliitikute saabumiseks valmis.
Bratislava politsei oli täna hommikul Euroopa tähtsate poliitikute saabumiseks valmis. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu liidrid kohtuvad täna Bratislavas ilma Suurbritanniata ning üritavad kaardistada ühenduse Brexiti-järgset tulevikku.

Bratislavas üritatakse panna algus teekaardile, mis üritatakse heaks kiita tuleva aasta märtsis Roomas, mil möödub 60 aastat Euroopa Majandusühenduse loonud Rooma lepingu sõlmimisest.

Kohtumise põhifookus on julgeolekul ja välispiiri kaitsel.

Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Donald Tusk ütles tippkohtumise eel, et liidritel peab olema olukorrast kaine ja jõhkralt aus hinnang. Tuski sõnul esitab ta teekaardi, millega loodab EL-i kodanikele näidata, et oleme õppinud Brexiti õppetunnid ning suudame taastada stabiilsuse.

Euroopa Komisjoni juht Jean-Claude Juncker rõhutas üleeile iga-aastases kõnes, et EL pole ohus ning tegi hulga majandus- ja julgeolekualaseid ettepanekuid.

Samas Bratislavas Brexitit ametlikult ei arutata. Euroopa ootab Briti peaministrilt Theresa Maylt lahkumismenetluse ametlikku käivitamist ning nägemust Suurbritannia ja EL-i suhtest.

Prantsuse president François Hollande ja Saksa kantsler Angela Merkel kohtusid eile ning koordineerisid tippkohtumise eel strateegiat.

EL-i sisese kaitsekoostöö tugevdamine sai pärast Brexitit hoogu juurde, sest Suurbritannia oli pikalt vastu sellisele EL-i sõjaväele, mis õõnestaks NATO rolli.

Merkel ja Hollande mõlemad rõhutasid välispiiri kaitse ja migratsioonist tuleneva väljakutsega tegelemise vajalikkust.

Hollande'i sõnul kavatseb ta koos kantsleriga esitada ettepaneku luua alaline EL-i sõjaline peakorter, mis suudaks Euroopa sõdureid läkitada kiiresti. Ideele oli pikalt vastu Suurbritannia, mis pelgas, et sellega õõnestatakse NATO rolli.

Teiste Saksa-Prantsuse ühisprioriteetide seas on võitlus noorte töötusega ning majanduskasvu edendamine investeeringute, digitehnoloogia ja rohelise energia kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles