Piltuudis: New Yorgi kuulsas kunstimuuseumis ootab kullast WC-pott kasutajaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
In this undated photo provided by the Solomon R. Guggenheim Museum, an18-karat gold toilet is shown in the museum's 14th floor restroom at the Solomon R. Guggenheim Museum in New York. As part of the museum's "America" exhibit, Italian artist Maurizio Cattelan replaced the standard toilet with the fully functional replica cast in gold. (Kristopher McKay/Solomon R. Guggenheim Museum via AP)
In this undated photo provided by the Solomon R. Guggenheim Museum, an18-karat gold toilet is shown in the museum's 14th floor restroom at the Solomon R. Guggenheim Museum in New York. As part of the museum's "America" exhibit, Italian artist Maurizio Cattelan replaced the standard toilet with the fully functional replica cast in gold. (Kristopher McKay/Solomon R. Guggenheim Museum via AP) Foto: Kristopher McKay/AP

USAs New Yorgis Guggenheimi kunstimuuseumis avati täna külastajatele kasutamiseks kullast WC-pott, mille autoriks on kuulus Itaalia kunstnik Maurizio Cattelan.

Tualettruumi ukse taga hakkab paiknema valvur, kelle tööks on «Ameerikaks» nimetatud töö valvamine. Cattelan kasutas poti tegemiseks 18-karaadist kulda ning Cattelan on oma teosega teinud kummarduse dadaisti Marcel Duchampi «Fontäänile».

«Inimesed hakkavad tõenäoliselt ukse taga järjekorras seisma, ning seda saab kasutada üks isik korraga. Ukse taga on ka turvamees, kes selgitab külastajatele, mis teosega tegu on. Ja siis saavadki külalised seda kasutada nagu tavalist tualettruumi,», selgitas näituse kuraator Nancy Spector.

Kunstnik vahetas teose eksponeerimiseks Guggenheimi tualeti tavalise tualettposti oma kullast tualettpoti vastu. Kuigi teos on osa suuremast väljapanekust näitusel «Ameerika», jääb see külalisi rõõmustama ka edaspidi.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: WILLIAM EDWARDS/AFP
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles