Renzi: Itaalia ei ole valmis teesklema EL-i osas (2)

Dagne Mihkels
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia peaminister Matteo Renzi Bratislava tippkohtumisel
Itaalia peaminister Matteo Renzi Bratislava tippkohtumisel Foto: SCANPIX

Itaalia ei ole valmis teesklema, et kõik on korras, kui Euroopa Liit ei toimi korralikult, ütles Itaalia peaminister Matteo Renzi laupäeval, kommenteerides ühenduse reedest tippkohtumist Bratislavas.

«Ma ei arva, et Itaalia jaoks oleks õige teeselda mittemärkamist, kui asjad ei lähe paremuse poole,» ütles Renzi Firenzes, väljendades rahulolematust selle üle, et Slovakkia pealinnas sel nädalal nii vähe saavutati.

EL-i liidrid arutasid reedel Bratislavas ühenduse tulevikku seoses Suurbritannia otsusega liidust lahkuda. Nad lõpetasid kohtumise, avaldades teekaardi tegelemiseks selliste küsimustega nagu migratsioon, julgeolek ja vähene majandusareng.

Renzi hinnangul aga saavutati vähe,

«Me ütlesime enam-vähem samu asju nagu eelmistel tippkohtumistel,» kurtis Itaalia valitsusjuht, kes oli lootnud konkreetset tegutsemist nii migratsiooni kui majanduskasvu küsimustes.

Protesti märgiks keeldus ta pärast tippkohtumist osalema ühisel pressikonverentsil Prantsuse presidendi ja Saksa kantsleriga, öeldes, et ta ei jaga nende seisukohti sellistes võtmeküsimustes nagu migratsioon ja majandus.

Laupäeval märkis Renzi, et Itaalia ei kavatse «olla viigileht teiste jaoks», viidates ilmselt nii Pariisile kui Berliinile.

Renzi märkis, et kuigi Itaalia austab EL-i eelarvedistsipliini reegleid, on ta jätnud endale õiguse välja öelda, et need reeglid ei toimi.

Samuti ei olnud ta rahul, et Bratislavas ei käsitletud migratsioonikriisi arutamisel seda, kuidas peatada migrantide voolu Aafrikast. Itaalia on olnud Aafrika põhjarannikult üle Vahemere saabuvate migrantide peamine vastuvõtja.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles