USA ekskaitseminister kritiseeris mõlemat presidendikandidaati (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA ekskaitseminister Robert Gates.
USA ekskaitseminister Robert Gates. Foto: AP / Scanpix

USA ekskaitseminister Robert Gates kritiseeris reedel Wall Street Jorunalis mõlemat presidendikandidaati.

Gates on töötanud koos kaheksa presidendiga ning kuulub nende hulka USA-s, kelle arvamust julgeolekuküsimustes respekteeritakse.

Gates kirjutas, et vabariiklaste kandidaat Donald Trump on «põikpäiselt mitteinformeeritud» ning «ebasobiv juhtima meie vormiriides mehi ja naisi».

«Ta ei sobi ülemjuhatajaks,» märkis Gates.

Endisel kaitseministril jätkus ka kriitikat Hillary Clintonile, kellega ta töötas koos ajal, mil too oli välisminister.

Clintoni suutmatus ette näha kaost, mis järgnes lääne sekkumisele Liibüas, tekitas ridamisi küsimusi, niisamuti nagu suhtumise muutumine Iraagi sõtta, kirjutas Gates.

Ta ründas ka Clintoni vastuseisu Aasia kaubandusleppele, mida too oli varem toetanud, ning seda, et endisel välisministril ei ole selget strateegiat «leekides Lähis-Ida» suhtes.

Mis puutub usaldusväärsust, siis Gatesi sõnul on «Trump klass omaette».

«Ta on väljendanud toetust müüri ehitamisele USA ja Mehhiko vahele, terroristide piinamisele ja nende perekondade tapmisele ning (Vene presidendi Vladimir) Putini diktaatorlikule juhtimisele,» lisas Gates.

Trump on väljendanud ka toetust USA vägede äratoomisele Euroopast, Lõuna-Koreast ja Jaapanist ning pooldab tuumarelvade kasutamist. Ta on solvanud sõjaväelasi, nende perekondi ja sõjalisi juhte, kirjutas ekskaitseminister.

Gates ei öelnud otse, kas ta annab 8. novembri presidendivalimistel hääle Clintonile.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles