Kasjanov: uuel riigiduumal pole legitiimsust (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Kasjanov.
Mihhail Kasjanov. Foto: Sputnik/Scanpix

Vene opositsiooniline Rahvavabaduse Partei (PARNAS) ei pea eilseid riigiduuma valimisi legitiimseks, ütles täna parteijuht Mihhail Kasjanov.

«Rääkides asjaolust, et valimised ei olnud vabad ja õiglased ning tulemused ei olnud täpsed, on võimalik ainult üks järeldus: valimised ei olnud legitiimsed. Nende tulemuste põhjal moodustatud riigiduuma ei ole legitiimne riigivõimuorgan,» sõnas Kasjanov.

PARNASile laekus infot valimispettusest, valimissedelitega manipuleerimisest ja olukordadest, kus erakond eemaldati valimispäeval valimisnimekirjast, ütles ekspeaminister.

Kui loetud oli 90 protsenti valimissedelitest, oli PARNAS kogunud 0,7 protsenti häältest,

Võimupartei Ühtne Venemaa saavutas duumavalimistel põhiseadusliku enamuse, võites 450-kohalises duumas 343 saadikukohta.

Kommunistlik Partei saab 42, Liberaaldemokraatlik Partei 39 ja Õiglane Venemaa 23 duumakohta.

Valimistel täideti 450-kohalise riigiduuma 225 kohta parteinimekirjade alusel ning 225 kohta ühemandaadiliste ringkondade põhjal.

Ühtne Venemaa kogus parteinimekirjade hääletusel 54,28 protsenti häältest ehk 140 kohta, järgnesid Kommunistlik Partei 35 (13,45 protsenti), Liberaaldemokraatlik Partei 34 (13,24 protsenti) ja Õiglane Venemaa 16 kohaga (6,17 protsenti).

Ühemandaadilistes ringkondades võitis Ühtne Venemaa 203 kohta, Õiglane Venemaa ja Kommunistlik Partei said kumbki seitse, Liberaaldemokraatlik Partei viis ning Rodina ja Kodanikeplatvorm ühe koha, ütles keskvalimiskomisjoni eesistuja. Veel üks koht läks sõltumatule kandidaadile, lisas ta.

Tuntumad opositsiooniparteid Jabloko ja PARNAS olid kogunud vastavalt 1,86 ja 0,7 protsenti häältest ning kummalgi ei ole lootust võita parlamendikohti ka ühemandaadilistest ringkondadest.

Valimisaktiivsus oli 47,81 protsenti ehk tunduvalt madalam viie aasta tagusest 60 protsendist.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles