Brasiilia kohtunik otsustas Lula korruptsiooni eest kohtu alla anda (2)

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilia riikliku naftafirmaga Petrobras seotud korruptsioonijuurdlust juhtiv kohtunik Sérgio Moro.
Brasiilia riikliku naftafirmaga Petrobras seotud korruptsioonijuurdlust juhtiv kohtunik Sérgio Moro. Foto: Reuters/ScanPix

Brasiilia kohtunik nõustus teisipäeval prokuröride korruptsioonisüüdistusega endise presidendi Luiz Inácio Lula da Silva vastu.

"Arvestades piisavate tõendite olemasolu Lula vastutuse koha...nõustun süüdistustega," ütles riikliku naftafirmaga Petrobras seotud korruptsioonijuurdlust juhtiv kohtunik Sérgio Moro.

Lisaks Lulale alustatakse kohtuasja ka tema abikaasa ja veel kuue inimese suhtes.

Prokuratuur esitas eelmisel kolmapäeval Lulale ja tema naisele süüdistuse Lula ametiajal aastatel 2003-2011 põhjendamatute eeliste saamises muu hulgas nende rannaäärse korteri ehitanud ehitusettevõttelt OAS, mis on ühtlasi segatud ka Petrobrasi ümber lahvatanud korruptsiooniskandaali.

Moro sõnul usuvad prokurörid, et endine president sai OAS-ilt naftatöötlustehastega seotud lepingute vahendamise eest altkäemaksuna 1,15 miljonit dollarit.

Prokurör Deltan Dallagnol ütles eelmisel nädalal, et Lula, kes oli president ajal, mil korruptiivsed ärimehed ja poliitikud Petrobrasi süstemaatiliselt pügasid, oli skeemi "ülemjuhataja".

Lula sõnul on süüdistused tema vastu ning augusti lõpus tagandatud presidendile Dilma Rousseffile esitatud Petrobrasi skeemiga mitteseotud süüdistused osa eliidi vandenõust mõjuvõimsa vasakpoolse Töölispartei vastu.

Töölisklassi päritolu Lula oli Brasiilia president ajal, mil riik tegi läbi majandusbuumi ning tõusis maailma kiirema majanduskasvuga riikide sekka. 2011. aastal andis ta võimu üle lähedasele liitlasele Rousseffile.

Arvamusküsitluste kohaselt oleks Lula 2018. aasta presidendivalimistel favoriit, ent tema poliitiline tulevik on Rousseffi tagandamise ja teda puudutavate kohtuasjade tõttu kahtluse all. Süüdimõistmisel ei saaks Lula kolmandaks ametiajaks presidendiks pürgida.

Petrobrasi-juurdluse raames on süüdistuse saanud või vangi mõistetud kümneid poliitikuid ja ärimehi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles