Somaalia islamistid avasid oma lennuvälja

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Somaalia islamistliku noorteliikumise Al-Shabaab võitleja kandmas raketiheitjat.
Somaalia islamistliku noorteliikumise Al-Shabaab võitleja kandmas raketiheitjat. Foto: AP / Scanpix

Somaalia lõunapoolseima sadamalinna Kismayo lennujaam nimetati ümber 16. sajandi islamisõdalase järgi ning lennufirmasid kutsutakse nüüd seda Muqdishole eelistama.

 

Kismayo islamistliku administratsiooni pressiesindaja teatas, et Somaalia müütilise püha sõja liidri imaam Ahmed Gurey järgi uue nime saanud lennujaam on taas valmis inimesi teenindama, vahendas AFP.

Imaam Ahmed Gurey on müütiline tegelane Somaalia ajaloost, kes tulise islamiekspansiooni toetajana asus vallutama Abessiiniat, haarates oma kontrolli alla kolmveerandi tänapäeva Etioopiast.

Somaalia islamikohtute liidu noorteliikumine Al-Shabaab, millel arvatakse olevat sidemeid ka Al-Qaeda terroriorganisatsiooniga, vallutas koos terrorirahastajaks peetava Hassan Turki mässuliste vägedega lõunapoolsed piirkonnad keskvalitsuselt tagasi augustis. Nädal hiljem suleti lennujaama, kui sinna maanduda üritanud väikelennukit tulistati.

Kismayo on regioonis tähtis kaubanduspunkt ning selle kaotamine andis Somaalia läänemeelsele vahevalitsusele tõsise hoobi. Al-Shabaab kuulutas hiljem embargo ka Muqdisho rahvusvahelisele lennujaamale ning kommertslennud seal enam ei maandu.

Aafrika Liidu sõdurite katsed lennuvälja edasi kasutada on toonud pealinnas kaasa tulevahetusi miinipildujatest. Etioopia vägede toel kahe aasta eest võimult tõrjutud islamistid on oma kontrolli alla haaratud aladel juba asunud taaskehtestama ranget šariaadi.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles