Kongo DV pealinnas puhkenud vägivallas on tapetud üle 100 inimese

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vägivallalaine ajal Kinshasas mahapõletatud autod.
Vägivallalaine ajal Kinshasas mahapõletatud autod. Foto: KENNY KATOMBE/REUTERS

Kongo Demokraatliku Vabariigi pealinnas Kinshasas on julgeolekujõudude ja president Joseph Kabila tagasiastumist nõudvate meeleavaldajate kokkupõrgetes kahe päeva jooksul surma saanud rohkem kui 100 inimest, teatas kolmapäeval politsei.

"19. ja 20. septembril tapeti rohkem kui sada inimest," ütles politsei pressiesindaja Pierre-Rombaut Mwana-Mputu.

Vägivald puhkes esmaspäeval, kui Kabila-vastased meeleavaldused kasvasid üle kokkupõrgeteks politseiga. Protestijad rüüstasid ja süütasid politseijaoskondi.

Kinshasas süüdati ööl vastu teisipäeva ka kolme opositsioonierakonna kontorid, süütamistes sai kannatada üks inimene. Opositsioonijõudude värskes avalduses kutsuti inimesi üles ebaõiglusele vastu astuma ja uutel meeleavaldustel osalema.

Opositsiooni ärritab valimiskomisjoni otsus lükata novembrisse kavandatud presidendivalimised määramata ajaks edasi. Aastast 2001 Kongo DV-d valitseva Kabila ametiaeg lõppeb detsembris. Kohus otsustas, et Kabila saab võimul püsida kuni järgmiste presidendivalimisteni.

Opositsiooniliidrite hinnangul on viivituse eesmärk hoida president Kabilat võimul pärast tema mandaadi lõppemist detsembris. Kongo justiitsministeerium tegi ettepaneku, et valitsev partei ja opositsioon võiksid viivitusi arvestades jagada ajutises valitsuses võimu, kuid milleski pole veel üksmeelele jõutud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles