Süüdistus: Calais` vabatahtlikud kuritarvitavad migrante

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõunasöök Džungli migrandilaagris.
Lõunasöök Džungli migrandilaagris. Foto: AFP/SCANPIX

Prantsusmaal Calais` migrandilaagris töötavaid vabatahtlikke süüdistatakse põgenike seksuaalses ärakasutamises. Ohvrite seas olevat ka lapsi.

«Džungli» nime kandva laagri töötajate vahel olevat meedia andmeil puhkenud tõsised lahkhelid. Ühed usuvad, et seksuaalsuhete tekkimine täiskasvanud migrantidega on olukorrast tulenevalt mõistetav; teiste meelest rikub see igasuguseid käitumisnorme. Üks avalikkuse ees teema tõstatanud mees sattus hiljem internetis ägeda kriitikatule alla.

Kuulduste peale kutsus ÜRO põgenikeagentuur UNHCR üles nulltolerantsile säärase praktika suhtes, säilitamaks nende missiooni ausameelsust.

Kohapeal töötavad vabatahtlike juhid on probleemi tunnistanud, seksuaalselt isukad olevat seejuures nii mees- kui naissoost aitajad. Universaalsete standardite puudumine Džunglis tähendavat aga, et ühendustel on raske kontrollida, kes nende ridadesse pääseb. «Meil pole moodust, kuidas sundida kedagi lahkuma. Selles peitub raskus,» ütles ühe suurima abiorganisatsiooni Care4Calais asutaja Clare Mosely, kes tunnistab probleemi olemasolu.

Teema tuli päevavalgele siis, kui vabatahtlikud ise internetis selle eetilisuse üle arutasid. Enne, kui tekst kustutati, jõudis see aga lekkida ajakirjandusse. Vestlus sai alguse vabatahtlike grupis sotsiaalportaalis Facebook.

«Olen kuulnud jutte ilmselt alaealistest poistest, kes seksivad vabatahtlikega. Räägitakse ka meestest, kes kasutavad Džunglis prostituutide teenuseid,» kirjutas üks arutelus osaleja. Ta lisas, et on kursis kindlasti ainult väikese osaga toimuvast. Vabatahtliku meelest väärib käitumine hukkamõistu, sest ainult rikub nende mainet. Seejuures olevat enamikul juhtumitest osalised nimelt naissoost aitajad ning meespõgenikud.

Vabatahtliku tähelepanekud pälvisid tema naiskolleegidelt raevukat vastukaja – teda süüdistati seksismis ja rassismis. Teised aga nõustusid, et toimuvat ei tohiks varjata.

Teise migrante abistava ühenduse Auberge des Migrants liige Maya Konforti lausus, et on kuulnud ühest juhusest, kus keegi inglannast vabatahtlik pälvis endale meespõgenikega magamise eest kahtlase maine. «Oleks ta töötanud koos meiega, oleksime ta visanud välja. Aga ta oli seal üksinda,» rääkis Konforti. Nüüd olevat naine tagasi Suurbritannias ja elavat seal koos oma väljavalitust migrandiga.

Kõigil Calais`s töötavatel heategevusühendustel on ranged siseeeskirjad, mis keelavad seksuaalsuhted aidatavatega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles