Kes tegi? Venemaa ja USA süüdistavad ÜRO konvoi rünnakus üksteist (3)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Süürias esmaspäeval aset leidnud ÜRO humanitaarabikonvoi rünnaku toimepanija pole siiani selge. Venelased süüdistavad ameeriklasi ja USA omakorda Venemaad.

USA kaitseministeerium lükkas mõne päeva eest tagasi Venemaa väited nagu oleks Süürias pihta saanud humanitaarkonvoi lähedal lennanud USA ründedroon. «Ükski meie mehitatud või mehitamata lennuk ei viibinud Aleppo ümbruses, kui õhurünnak aset leidis,» kinnitas Pentagoni eestkõneleja kapten Jeff Davis.

Venemaa teatas enne USA sõnavõttu, et esmaspäevase rünnaku ajal ÜRO abikonvoile Süürias oli samas piirkonnas õhus USA ründedroon Predator. «19. septembri õhtul liikus selles piirkonnas 3600 meetri kõrgusel kiirusel 200 kilomeetrit tunnis rahvusvahelise koalitsiooni ründedroon,» ütles Vene kaitseministeeriumi pressiesindaja kindralmajor Igor Konašenkov. Droon lahkus tema sõnul piirkonnast pool tundi pärast rünnakut.

Esmaspäevaõhtune rünnak tabas Orum al-Kubra linna suundunud ÜRO abikonvoid. Konvoi 31 veoautost purunes vähemalt 18. Süüria Punase Poolkuu teatel hukkus vähemalt 20 inimest, kelle seas oli üks organisatsiooni töötaja.

USA ametnikud seevastu teatasid, et kaks Vene ründelennukit Su-24 lendasid rünnaku ajal üle piirkonna. «Ühendriigid peavad Venemaad vastutavaks õhulöögi eest abikonvoile Süürias, milles hukkus 20 inimest,» teatas Valge Maja teisipäeval. «Selle eest saavad vastutavad olla vaid kas Süüria režiim või Venemaa valitsus,» ütles USA rahvusliku julgeoleku nõuniku asetäitja Ben Rhodes. «Igal juhul peame Vene valitsust vastutavaks õhurünnakute eest selles piirkonnas,» lausus ta, lisades, et Süüria ülestõusnutel puuduvad õhujõud.

 Venemaa on eitanud, et abikonvoid võisid tabada Vene või Süüria sõjalennukite raketid. «Vene ja Süüria õhujõud ei sooritanud ühtegi õhulööki ÜRO abikonvoile, mis liikus Aleppo edelaosas,» kinnitas Konašenkov. Vene välisminister Sergei Lavrov sõnas, et rünnak ÜRO abikonvoile Aleppo lähedal oli provokatsioon ja Venemaa nõuab selle asjaolude põhjalikku uurimist.

Venemaa toetab Süürias õhurünnakutega president Bashar al-Assadi režiimi ning levivad kahtlused, et humanitaarkonvoid ründasid kas Vene või Süüria väed.«Me saame vastutustundega öelda, et Venemaa ega Süüria ei korraldanud Aleppo edelaservas õhurünnakuid ÜRO abikonvoile,» teatas Vene välisametkond.

Konvoi transportis Orum al-Kubra linna humanitaarabi umbes 70 000 inimesele. Veokites oli toitu, meditsiinitarvikuid ja palju muud, mida toimetati parajasti kohalikku lattu. Ka ladu hävis rünnaku käigus. «Kõiki konflikti osapooli informeeriti abi toimetamisest tükk aega ette,» sõnas ÜRO humanitaarameti (OCHA) esindaja. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles