Gröönimaa jääkate sulab kiiremini kui arvati

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: SCANPIX

Gröönimaa jääkate sulab seitse protsenti kiiremini kui varem arvati, sõnasid sel nädalal teadlased, kes avastasid laamasisese vulkaanilise piirkonna, mis oli nende arvutusi varem moonutanud.

Teadusajakirjas Science Advances avalikustatud artiklis tõstatati taas küsimus sulava jää mõjust meretaseme tõusule. Gröönimaa jääkate on maailma suuruselt teine Antarktika järel.

Aastatel 2003-2013 kaotas Gröönimaa liustik 2700 gigatonni jääd 2500 asemel, nagu arvati varem.

See tähendab, et aastas kaob 20 gigatonni liustikujääd varasematest hinnangutest rohkem.

USA Ohio osariigi ülikooli geoloogi Michael Bevise sõnul on 7,6 protsendi suurune vahe eelnevates ja praegustes andmetes võrdlemisi tagasihoidlik muutus.

«See ei muuda nii palju meie hinnanguid kogumassi kadumise kohta üle terve Gröönimaa," sõnas ta. «See toob rohkem selgust sellesse, kus kohas liustikus see muutus on aset leidnud ja kus see praegu toimub,» ütles Bevis.

Uued andmed maailma kõige ebastabiilsema liustiku kohta tuginevad satelliitinformatsioonile sulakivimite kohta Maa vahevöös, mis oli pehmendanud Gröönimaa-alust pinnast viisil, mille tõttu olid teadlased jää sulamist alahinnanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles