Venemaa uueks välisluurejuhiks saab senine duumaspiiker Narõškin (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Narõškin.
Sergei Narõškin. Foto: SCANPIX

Vene president Vladimir Putin tegi täna riigiduuma senisele spiikrile Sergei Narõškinile ettepaneku asuda juhtima välisluureteenistust (SVR), teatas Kreml.

Riigipea arutas SVR-i juhivahetust kohtumisel Narõškini ja SVR-i senise juhi Mihhail Fradkoviga.

«Putin tegi kohtumisel Narõškinile ettepaneku asuda SVR-i juhtima,» ütles Kremli pressisekretär Dmitri Peskov.

Peskovi sõnul nimetatakse ekspeaminister Fradkov peagi Vene riikliku raudteefirma (RZD) nõukogu juhiks.

Fradkov on juhtinud SVR-i 2007. aasta septembrist. Narõškin oli duumaspiiker alates 2011. aasta detsembrist.

Putin on viimase poole aasta jooksul välja vahetanud mitu lähedast kaasvõitlejat, viimati augustis Kremli kauaaegse personaliülema Sergei Ivanovi.

«Te olete hästi teadlikud, nagu me kõik, missuguses olukorras me praegu oleme ja kui oluline on meie riigi stabiilse ja turvalise arengu jaoks selle teenistuse edu,» ütles Putin Narõškinile märkustes, mille kandis üle riigitelevisioon.

«Oluline on tõrjuda kiiresti Venemaa vastu esile kerkivaid ohte, mitte lasta neil kasvada, vaid tegutseda viisil, et nad ei tekiks - neutraliseerida need ohud algfaasis,» lausus president.

Putin kiitis SVR-i tööd Fradkovi juhtimise ajal. «Fradkovi töö SVR-i juhina oli tõhus ja väga professionaalne,» ütles Peskov.

Välisluurejuhi väljavahetamine langeb ajale, mil Venemaa ja Lääne suhted on sügavaimas madalseisus alates külma sõja lõpust.

Pingete suurenemine on väidetavalt viinud üksteise järele luuramise taseme külma sõja tasemele.

Väidetavalt teenis pistrikuna tuntud Narõškin koos Putiniga Nõukogude Liidu riiklikus julgeolekukomitees (KGB).

Narõškin on Putini kauaaegne liitlane presidendi kodulinnast Peterburist. Vene meedia teatel töötas ta külma sõja ajal KGB luurajana Läänes.

Narõškini ametliku biograafia järgi töötas endine duumaspiiker 1980. aastatel Nõukogude saatkonnas Brüsselis ning hiljem Peterburi linnapea kantseleis ajal, mil Putin oli meer.

SVR tekkis Nõukogude Liidu lagunemise järel KGB esimese direktoraadi põhjal.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles