ÜRO Julgeolekunõukogu kiitis heaks lennundusjulgeoleku resolutsiooni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO Julgeolekunõukogu.
ÜRO Julgeolekunõukogu. Foto: Valery Sharifulin/Valery Sharifulin/TASS

ÜRO Julgeolekunõukogu kiitis neljapäeval ühehäälselt heaks resolutsiooni, mille alusel hakatakse parandama skriinimist ning julgeolekukontrolle lennujaamades eesmärgiga tuvastada ja ennetada terrorirünnakuid tsiviillennunduses.

Resolutsioon näeb ette julgeoleku parandamist lennujaamahoonetes, informatsiooni jagamist võimalike ohtude kohta ning reisijate nimekirjade edastamist riigivõimudele tuvastamaks katset siseneda või läbida nende territooriume.

Tegemist on esimese ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsiooniga, mis puudutab üksnes lennundusjulgeolekut pärast rünnakuid Ukrainas, Egiptuses, Brüsselis, Istanbulis ja mujal.

Terroriorganisatsioonide jaoks on tsiviillennud atraktiivseks sihtmärgiks, mille ründamisega kaasneb tavaliselt märkimisväärne arv inimohvreid ja suur majanduslik kahju.

Maailmas korraldatakse iga päev umbes 100 000 lendu ning lendab kümme miljonit inimest. See on kokku 3,5 miljardit reisijat aastas, sõnas rahvusvahelise tsiviillennundusorganisatsiooni (ICAO) peasekretär Fang Liu.

Õhutranspordivõrgustiku lendude ja reisijate arv kahekordistub 2030. aastaks, sõnas ta.

Peamiste ohtudena tõi Liu välja väiksed kaasaskantavad relvad, pagasisse peidetud isetehtud lõhkekehad, kaasaskantavad raketiheitjad, julgeolek maapinnal, küberjulgeolek, droonid ning võimalik lennundustöötajatest lähtuv oht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles