Venezuela opositsioon lubas massiprotestide jätkumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Transporditööliste protest Venezuelas.
Transporditööliste protest Venezuelas. Foto: Reuters/ScanPix

 Venezuela opositsioon lubas täna korraldada massilisi jõulisi proteste pärast seda, kui valimisvõimud purustasid nende lootuse tagasikutsumisreferendumile president Nicolás Maduro suhtes veel sel aastal.

Opositsiooniline Demokraatliku Ühtsuse Ümarlaud (MUD) teatas, et venezuelalastel on katastroofilisest majanduskriisist kõrini ning nad ei kavatse leppida riikliku valimisnõukogu (CNE) otsusega, mille kohaselt on tagasikutsumisreferendumi korraldamine võimalik alles järgmise aasta algul ehk liiga hilja, et uusi valimisi esile kutsuda.

Kui referendumi ei korraldata enne 10. jaanuari, läheb võim Maduro tagandamise korral üle asepresident Aristóbulo Istúrizile.

«Nad rikuvad venezuelalaste õigust kõrvaldada president ametist põhiseaduslikul teel referendumi kaudu. Nüüd ootavad ees ulatuslikud, rahumeelsed, massilised ja jõulised protestid,» ütles MUDi pressiesindaja Jesús Torrealba.

CNE teatel on referendum võimalik alles 2017. aasta esimese kvartali keskel.

Selle ajakava kohaselt jääks Maduro või Istúriz presidendiametisse 2019. aastani, kui täitub 20 aastat Maduro eelkäija Hugo Cháveze alustatud sotsialistliku revolutsiooni algusest ning plaanis on korralised presidendivalimised.

Opositsioon peab referendumiga edasiliikumiseks koguma 26.-28. oktoobrini neli miljonit allkirja. Arvamusküsitluste kohaselt tahab valitsuse vahetumist kümnest venezuelalasest üheksa.

Torrealba sõnul teatab opositsioon varsti uuendatud strateegiast leida õiguslik tee Maduro valitsuse tagandamiseks. Opositsioon süüdistab valitsust toidu, ravimite ja tarbekaupade nappuses.

MUDil puuduvad lihtsad valikud. Kogu poliitspektrit kattev koalitsioon on olnud Maduro ebapopulaarsusele vaatamata raskustes massiprotestide korraldamisega.

Opositsioon seisab silmitsi kindlameelse valitsusega, kes on vastasleeri väitel mehitanud kohtud ja valimisinstitutsioonid enda toetajatega. Opositsiooni mäekõrgune võit detsembrikuistel parlamendivalimistel ning kontroll parlamendi üle ei ole suutnud vähendada Maduro võimu presidentaalses riigis.

MUD on hoiatanud, et Venezuelat ähvardavad rahutused, kui tagasikutsumisreferendumit sel aastal ei korraldata. Venezuelalastel on veel värskelt meeles 2014. aasta veebruarist maini kestnud tänavaprotestid, mille käigus sai surma 43 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles