Erdoğan süüdistas USAd Süüria kurdide relvastamises (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan New Yorgis.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan New Yorgis. Foto: Reuters/ScanPix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan süüdistas täna Ühendriike Süüria kurdide relvastamises, kelle tegevust Ankara peab terroristlikuks.

Ehkki USA peab kurdide rahvakaitseüksusi (YPG) oma kõige tähtsamaks kohapealseks liitlaseks võitluses ISISega, peab Ankara neid Türgis keelustatud Kurdistani Töölisparteiga (PKK) seotud terroristideks.

Erdoğan ütles eile hilisõhtul, et USA saatis kolm päeva varem YPG jaoks kaks lennukit relvadega Kobanesse Süüria põhjaosas. Erdoğan hoiatas New Yorgis peetud kõnes, et Washington eksib, kasutades YPGd liitlasena võitluses ISISe vastu.

«Kui te arvate, et saate YPG abil teha ISISele lõpu, te eksite, sest ka nemad on terrorirühmitus,» lausus president märkustes, mis avaldati tema veebilehel. Ta lisas, et arutas väidetavate relvasaadetiste küsimust kõnelustel USA asepresidendi Joe Bideniga, kes kinnitas, et tal pole selle kohta infot.

Dunfordi sõnul teevad Ühendriigid Türgiga tihedat koostööd Ankara murede leevendamiseks Süüria kurdide pikaajaliste poliitiliste väljavaadete suhtes.

Türgi presidendi pressiesindaja Ibrahim Kalin ütles eile, et Ankara jaoks ei tule kõne allagi Raqqa vallutamise operatsiooniga liitumine, kui selles osalevad kurdi üksused.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles