Rice: USA ei võistle Venemaaga Kesk-Aasia pärast

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA riigisekretär Condoleezza Rice naeratamas, kuulates oma Kasahstani kolleegi Marat Tašini juttu pressikonverentsil Astanas.
USA riigisekretär Condoleezza Rice naeratamas, kuulates oma Kasahstani kolleegi Marat Tašini juttu pressikonverentsil Astanas. Foto: AFP / Scanpix

Kasahstani ametlikule lühivisiidile saabunud USA riigisekretär Condoleezza Rice teatas, et Washington ei kavatse salaja krabada oma leeri Venemaa liitlasi Kesk-Aasias.

 

Moskvas reageeritakse tundlikult kõrgete USA ametnike külaskäikudele selles regioonis ning läänt on varemgi süüdistatud katses liitlasi üle meelitada, vahendas Reuters.

Kasahstani välisministri Marat Tažiniga vestelnud Rice tõrjus täna igasugused märkused selle kohta, nagu oleks rivaliteet Venemaaga selles regioonis kasvamas.

«See ei ole mingisugune võistlus Kasahstani poolehoiu pärast regiooni erinevate riikide vahel,» teatas ta.

Washington ei ürita riigisekretäri sõnul Venemaalt liitlasi ära võtta. Samas ei tunnistanud ta aga ka seda, nagu oleks Venemaal eriline mõjusfäär.  «Meie ei pea seda siin nullsummamänguks,» märkis Rice ajakirjanikele juba enne kohtumist.

Kesk-Aasia suurima majandusjõuna on Kasahstan siiski üliolulisel kohal, kui USA soovib oma kohalolekut selles energiarikkas regioonis suurendada.

Kasahstan ise üritab mängida ettevaatlikult, hoides häid suhteid Moskvaga, kuid vaadates samal ajal naftaekspordivõimaluste suurendamise nimel ka läände. Strateegilise partnerluse tähtsust mõlema suurriigiga kinnitas täna ka sealne välisminister Tažin.

Rice kohtub tänase viietunnise visiidi ajal ka Kasahstani pikaaegse presidendi Nursultan Nasarbajeviga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles