Colombia mässuliste kongress kiitis rahuleppe heaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FARCi sõdur lemmiloom õlal
FARCi sõdur lemmiloom õlal Foto: SCANPIX

Colombia Revolutsioonilised Relvajõud (FARC) andsid reedel ühehäälse toetuse ajaloolisele rahuleppele valitsusega, et lõpetada 52 aastat kestnud relvakonflikt, lausus rühmituse pealäbirääkija.

«Sõda on läbi,» lausus Ivan Marquez FARCi kongressil, kus toimus leppe asjus hääletus ja muudeti rühmitus erakonnaks.

«Geriljad ... kiitsid lõpliku rahuleppe heaks ühehäälselt,» lausus Marquez.

Colombia president Juan Manuel Santos alustas FARCiga läbirääkimisi 2010. aastal ametisse astudes. Kokkuleppeni jõuti tänavu 24. augustil Havannas.

Dokumendile kirjutatakse pidulikult alla esmaspäeval Cartagenas ning 2. oktoobril pannakse see rahvahääletusele. Arvamusküsitluste põhjal peaksid Colombia valijad selle heaks kiitma.

Sellega lõppeks Ameerika pikim konflikt, mis on nõudnud 260 000 inimelu. Konflikti tõttu on oma kodust põgenenud 6,9 miljonit inimest ning 45 000 inimest on tänini kadunud.

Kui lepe heaks kiidetakse, hakkavad FARCi 7500 võitlejat ÜRO järelevalve all loovutama oma relvi. ÜRO Julgeolekunõukogu kiitis esmaspäeval heaks vaatlusmissiooni saatmise Colombiasse relvarahu ja rahuleppe täitmise jälgimise ning mässuliste demilitariseerimise ülesannetes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles