Briti leiboristide esimehevalimised võitis Corbyn

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeremy Corbyn.
Jeremy Corbyn. Foto: Peter Nicholls/Reuters/Scanpix

Vasakpoolne Jeremy Corbyn valiti täna tagasi Briti opositsioonilise Leiboristliku Partei esimeheks, väljudes võitjana võimuvõitlusest, mis on erakonna sügavalt lõhestanud.

Corbyn kogus erakonnaliikmete seas 61,8-protsendise toetuse rivaal Owen Smith 38,2 protsendi vastu.

Parteijuhi valimise hääletusedeleid hakati posti teel välja saatma 22. augustil, valimised kestsid 21. septembrini. Ühtekokku anti umbes 500 000 häält.

Eelmisel aastal valiti Corbyn leiboristide esimeheks 59-protsendise toetusega, mistõttu näitab tänavune hääletus tema mandaadi tugevnemist.

«Valimised on sageli kirglik ja kildkondlik ettevõtmine ning debattide ajal öeldakse tihti asju, mida hiljem kahetsetakse,» lausus Corbyn Liverpoolis Tööpartei kongressil.

«Seda, mis meid ühendab, on palju rohkem sellest, mis meid lahutab,» lausus ta. «Minu meelest võiksime me kandiku puhtaks lüüa ja jätkata tööd, mida me üheskoos parteina tegema peame.»

Corbyni võit on valus hoop leiboristidest parlamendiliikmete, kes tõstsid tema vastu mässu pärast Euroopa Liidust lahkulöömise referendumit juunis, süüdistades liidrit suutmatuses viia läbi tugev kampaania ELi jäämise nimel.

Nüüd kardetakse, et tugeva leiboristliku opositsioonita annab peaminister Theresa May järele konservatiivide sellele leerile, kes pooldab karmi joone Brexitit ehk Suurbritannia väljaviimist mitte üksnes EL-ist, vaid ka Euroopa ühisturust.

Corbynit toetavad ametiühingud, kuid erakonna parlamendiliikmed peavad Corbyni vasakpoolseid vaateid liiga äärmuslikeks ja iganenuiks.

Lõhe erakonnas süvenes ning jõudis ohtlikku punkti EL-i referendumiga, mis tõi kaasa massilised tagasiastumised leiboristide varivalitsusest ja umbusaldushääletuse, mille poolt oli leiboristide 230 parlamendiliikmest 172.

Kaalukeel hakkas aga taas Corbyni kasuks kalduma, kui parlamendiliikmed esitasid tema vastaskandidaadiks suhteliselt tundmatu Owen Smithi.

Leiboristid valitsesid Suurbritanniat aastatel 1997-2010, ent on kaotanud viimased kahed üldvalimised.

Üleriigilistes valimisküsitlustes jäävad leiboristid valitsevatest konservatiividest maha 14 protsendipunktiga ning analüütikute hinnangul ei ole neil niipea Downing Streetile asja.

«Tööpartei ei võida lähitulevikus mingeid valimisi,» ütles Londoni Kings College'i Euroopa poliitika professor Anand Menon.

Corbyni võit asetab Tööpartei parlamendifraktsiooni väga raskesse olukorda, lisas Patrick Dunleavy Londoni Majanduskoolist (LSE).

Ta ennustas hapra tasakaalu kujunemist erakonna parlamendiliikmete ja juhtkonna vahel, lisades, et palju sõltub Corbyni käitumisest.

Täna hiljem koguneb Tööpartei riiklik täitevkomitee arutama plaane anda erakonna parlamendisaadikutele rohkem hääli Corbyni esireameeskonna moodustamiseks parlamendis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles