Filipiinide välisminister tõrjus ÜRO kriitikat narkosõja osas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filipiinide välisminister Perfecto Yasay ÜRO Peaassambleel kõnet pidamas.
Filipiinide välisminister Perfecto Yasay ÜRO Peaassambleel kõnet pidamas. Foto: Andres Kudacki/AP

Filipiinide välisminister Perfecto Yasay tõrjus laupäeval ÜRO Peaassambleel peetud kõnes kriitikat seoses president Rodrigo Duterte uimastivastase võitlusega ja soovitas riigi siseasjadesse sekkumine lõpetada.

"Me kutsume kõiki üles lõpetama sekkumine meie riigi siseasjadesse, et me saaksime lahendada oma kodused probleemid ning rahvuslikud huvid ja eesmärgid ilma pideva segamiseta," ütles Yasay.

Välisministri sõnul nõuab rahvas riigis korra taastamist ja üle igasuguse piiri kasvanud narkokuritegevuse jõulist ohjeldamist.

Duterte võitis valimised suurte häälteenamusega, sest lubas riigis uimastikurjategijate võimutsemise lõpetada.

Inimõigusorganisatsioonid on Filipiinide uimastivastast võitlust teravalt kritiseerinud ja väitnud, et selle varjus tapetakse tsiviilisikuid.

Välisminister Yasay lükkas süüdistused tagasi ja rõhutas veelkord, et Duterte tegevusel on rahva seas tugev toetus.

Duterte kutsus sel nädalal ÜRO peasekretäri ja rahvusvahelised inimõiguseksperdid väidetavalt üldlevinud kohtuväliseid tapmisi uurima.

Duterte oli varem tõrjunud roppude sõnadega kahe organisatsiooni ja USA süüdistusi verises sõjas kuritegevuse vastu, mis on nõudnud alates tema ametisseastumisest 30. juunil rohkem kui 3000 inimese elu.

"Ma kutsusin (ÜRO inimõigus)raportööri, (ÜRO peasekretäri) Ban Ki-mooni, EL-i ja nende advokaadid tulema ja mind uurima," ütles Duterte ja lubas varsti ka ametlikud kutsed saata.

"Aga pärast seda, kui nemad on mind küsitlenud, küsitlen mina neid - ühekaupa ja avalikult -, siis te veel näete, kuidas ma need saatanad pihuks ja põrmuks teen," sõnas Filipiini president.

Endine linnapea Duterte (71) võitis presidendivalimised mais, lubades astuda jõulisi samme uimastikuritegevuse vastu ja tappa selle käigus ka 100 000 kurjategijat. Algselt lubas ta uimastikuritegevuse kaotada kuue kuuga, kuid vajab enda sõnul selleks veel poolt aastat.

Augustis palus üks ÜRO inimõigusuurija luba külastada Filipiine ja väidetavate kohtuväliste tapmiste asjaolusid uurida, kuid Duterte valitsus vastas eitavalt.

Duterte ähvardas raevuhoos koguni Filipiinide ÜRO-st välja viia, kuid ütles hiljem, et tegi nalja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles