Video: India plaanib surrogaatemaduse keelustada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India surrogaatemad.
India surrogaatemad. Foto: Reuters/ScanPix

India naised võivad surrogaatemaks olemisega teenida praegu tuhandeid dollareid, aga valitsusel on plaan see keelustada, vahendab AJ+.

See naine sisuliselt rendib seaduslikult oma üsa välja. Aga varsti võib sel olla lõpp. India valitsus tahab surrogaatluse äri keelustada, mis on aga tekitanud paanikat tuhandete naiste seas.

«Ma loodan, et surrogaatlus jätkub, see on meie jaoks hea. Me oleme vaesed inimesed, töötame põllul, aga teeni piisavalt, et juurvilju osta,» räägib üks naistest.

Riigis asub ligikaudu 3000 kliinikut, mis osutavad surrogaatluse teenust.

Surrogaatlus Indias on 2,3 mijardi dollari suurune äri.

See on põhilisi sihtriike, kust surrogaatema otsitakse. Need naised on tavaliselt pärit vaestest peredest, aga ühe raseduse eest võivad nad teenida 4000-6000 dollarit.

«Ma saan oma lastele edasi haridust anda. Ma ostan endale maja,» ütleb üks surrogaatema.

Valitsus kardab, et surrogaatemasid kasutatakse ära. Kuid antud teenuse keelustamine viib selle tõenäoliselt põranda alla, mis muudab antud protseduuri naiste jaoks ohtlikumaks.

«Kõik, mida püütakse täielikult keelustada toimub edasi, aga põranda all,» sõnas Akanksha haiga juht Nayana Patel.

India on juba asunud võitlema välismaalastest paaride vastu, kes püüavad surrogaatemasid värvata.   

Uue seaduseettepaneku kohaselt võiksid hindu naised surrogaatemaks saada vaid India paaridele, kui ollakse vaesed ja last sooviva paari lähisugulased.

Surrogaatema on nö asendusema, kes sünnitab talle siiratud võõrast päritolu embrüost arenenud lapse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles