Vershbow: NATO tuleks tõenäoliselt Soomele appi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexander Vershbow.
Alexander Vershbow. Foto: AP/Scanpix

NATO aitaks tõenäoliselt Läänemerel puhkeva kriisi korral Soomet, vahendas Yle alliansi asepeasekretäri Alexander Vershbow`d.

Vershbow ütles intervjuus Lännen Mediale, et Soome ja Rootsi saaksid osaleda NATO juhitavates vastusammudes kriisile ning saaksid selle korral ka ühenduselt abi.

«Kriis Balti piirkonnas võib mõjutada nii NATO liikmesriike kui ka Soomet,» sõnas NATO peasekretäri Jens Stoltenbergi asetäitja. «NATO võib otsustada vastata kriisile liitlasi kaitstes ning lähedast partnerit aidates.»

Otsus Soomet aidata sõltuks konkreetsetest oludest ning vajaks NATO liikmesmaade üksmeelt, lausus Vershbow. Ta lisas, et NATO ja Soome on arendanud välja sedavõrd lähedased koostöösuhted, et NATO riigid tahaksid kriisi korral Soomet mingil viisil aidata.

Soome liitus 1994. aastal NATO rahupartnerlusprogrammiga (PfP), mis võimaldab Helsingil paluda kriisi korral NATOlt konsultatsioone.

Vershbow sõnul kutsuks NATO sellises olukorras kiiresti kokku kriisikohtumise. Oktoobris ametist lahkuv USA endine abikaitseminister ütles, et Soomel ja Rootsil oleks õigus, ent mitte kohustus, osaleda NATO juhitavates vastusammudes kriisile Läänemere piirkonnas.

Vershbow väitel peavad NATO ja Soome esindajad juba praegu regulaarseid konsultatsioone. Soome ja Rootsi korraldavad ühisõppusi ning koostavad ühiseid ohuhinnanguid Läänemere piirkonnas, ütles ta.

Soome kaitseminister Jussi Niinistö ütles ajalehele Kaleva, et Soome ei saa rajada riigikaitset NATOle, vahendas Yle. «Tuleb teha selge vahe NATO liikmesuse ja konsultatsiooni vahele, mida Vershbow mainis. Soome on sõjaliste blokkide väline riik, millel on riiklik ja iseseisev kaitsevõime,» lausus kaitseminister.

Niinistö sõnul ei ole partnerlusel NATO-ga kriisiolukorras suurt tähtsust. «Võtke näiteks Ukraina, kellel on samuti NATOga partnerluslepe,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles