Saksamaal suri 96-aastane holokaustiveteran (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Max Mannheimer eelmise aasta jaanuaris.
Max Mannheimer eelmise aasta jaanuaris. Foto: AP/Scanpix

Saksamaal lahkus elust 96-aastane Max Mannheimer, kes veetis kaks aastat oma elust natside surmalaagrites, ka Auschwitzis. 

Mannheimer arreteeriti koos perega aastal 1943 –  täpselt enne tema 23. sünnipäeva – ning saadeti Auschwitzi. Hiljem suunati ta Varssavi getosse varemeid koristama, misjärel asus ta niinimetaud surmamarsile Dachau suunas. 1945. aprillis vabastasid Ameerika väed rongi, milles olid nii Mannheimer kui tema vend Edgar. Kõik teised pereliikmed said koonduslaagrites surma.

Vahetult pärast sõda keeldus Mannheimer aastaid rääkimast oma kogemustest ning asus tegelema hoopis maalimisega. 1980ndate keskpaigas muutis ta aga meelt ning pühendas oma elu paremäärmusluse vastu võitlemisele, esinedes üle maailma ja pidades loenguid. Samuti sai temast Dachau surmalaagri endiste kinnipeetavate ühingu juht.

Kaastunnet avaldas ka kantsler Angela Merkel, kelle sõnul on riik Mannheimerile tänu võlgu. «See on korvamatu kaotus. Härra Mannheimer on teinud suuri asju rahu, leppimise ja demokraatia nimel,» sekundeeris rahvasaadik Karl Freller. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles