Trump ja Clinton pidasid rünnakuterohke esimese teledebati (2)

Kadri Veermäe
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump ja Hillary Clinton tänasel debatil.
Donald Trump ja Hillary Clinton tänasel debatil. Foto: SCANPIX

Täna öösel Eesti aja järgi kell neli algas USAs demokraatide presidendikandidaadi Hillary Clintoni ja tema vabariiklasest rivaali Donald Trumpi esimene teledebatt.

Clintoni ja Trumpi sõnavõtte ilmestasid mitmed rünnakud teineteise pihta, Trump kritiseeris Clintonit selle tõttu, et too on ainult halbu otsuseid langetanud, Clintoni väitel ei sobiks Trump aga sugugi sõjaväe ülemjuhatajaks.

Kokku on otse-eetris ülekantavaid debatte neli ning igaüks keskendub neist kindlale teemablokile. Tänase debati peateemadeks olid töökohtade loomine, rassiprobleemid ja turvalisus. 

Esimese debati moderaatoriks oli NBC uudisteankur Lester Holt.

Teledebatti vaatas prognooside kohaselt ligi 100 000 000 ameeriklast ning selle mõju ei tasu alahinnata - arvatakse, et just debattide põhjal langetavad seni kindlat eelistust mitte omavad valijad oma otsuse.

Debatt toimus New Yorgi osariigis Hempsteadis Hofstra ülikoolis.

Esimeseid arutelujärgseid reaktsioone vaatlejatelt ja analüütikutelt: Monmouthi ülikooli uuringuteosakonna direktori Patrick Murray hinnangul oleks kahetunnine debatt Trumpile täielik liig olnud, poliitikaanalüütik Jon Ralstoni järgi võitis debati selgelt Clinton ning uudisteanalüütik Frank Luntz miniküsitluse järgi võitis ka Clinton.

Trump avaldas Twitteris debati järel moderaator Lester Holti üle nörimust, kes ei küsinud Clintoni meiliserveriskandaali ja teiste teemade kohta. Suure mõõduvõtu eel oli Trump Holti kahtlustanud erapoolikluses, süüdistades uudisteankrut selles, et too on demokraat. Tegelikult on Holt vabariiklane. 

Clinton jagas debati järel endale soodsat küsitlustulemust:

Demokraatide presidendikandidaat Hillary Clinton täna vabariiklaste presidendikandidaadi Donald Trumpi kuulamas. Fotod: Scanpix
Demokraatide presidendikandidaat Hillary Clinton täna vabariiklaste presidendikandidaadi Donald Trumpi kuulamas. Fotod: Scanpix Foto: Julio Cortez/AP
Trump Clintoni arvamuse peale reageerimas.
Trump Clintoni arvamuse peale reageerimas. Foto: Patrick Semansky/AP
Rivaalide käesurumine.
Rivaalide käesurumine. Foto: Joe Raedle/AP
Publiku hulgas olid loomulikult ka endine USA president Bill Clinton ja nende tütar Chelsea Clinton...
Publiku hulgas olid loomulikult ka endine USA president Bill Clinton ja nende tütar Chelsea Clinton... Foto: David Goldman/AP
... ja Donald Trumpi abikaasa Melania Trump, tütar Ivanka Trump ja poeg Donald Trump Jr. 
... ja Donald Trumpi abikaasa Melania Trump, tütar Ivanka Trump ja poeg Donald Trump Jr.  Foto: BRIAN SNYDER/REUTERS
Tagasi üles