Colombia valitsus ning FARC sõlmisid rahuleppe

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Colombia president Juan Manuel Santos ja
FARC-i liider Rodrigo Londoño allkirjastamisel
Colombia president Juan Manuel Santos ja FARC-i liider Rodrigo Londoño allkirjastamisel Foto: AP/Scanpix

    Colombia valitsus ning riigi suurim mässuliste liikumine Colombia Revolutsioonilised Relvajõud (FARC) sõlmisid teisipäeva varahommikul Eesti aja järgi ajaloolise rahuleppe pool sajandit kestnud relvakonflikti lõpetamiseks.     

       Colombia president Juan Manuel Santos ning FARC-i liider Rodrigo Londoño sõlmisid 297 lehekülje pikkuse leppe 2500 külalise ees Cartagenas Colombias.

Lepe tuleb veel ratifitseerida 2. oktoobril toimuval referendumil. Kui see juhtub, siis annavad mässulised oma relvad üle ÜRO vaatlejatele järgneva kuue kuu jooksul ning moodustavad poliitilise erakonna. FARC-ile on garanteeritud minimaalselt 10 saadikukohta Colombia kongressis järgneva kahe parlamendi koosseisus.

Oponendid on lepet kritiseerinud, kuna see võimaldab geriljavõitlejate liidrite vanglakaristusest pääsemist tingimusel, et tunnistatakse üles oma sõjakuriteod.

Rahuleppega lõppes Ameerika pikim konflikt, mis on nõudnud 260 000 inimelu. Konflikti tõttu on oma kodust põgenenud 6,9 miljonit inimest ning 45 000 inimest on tänini kadunud.     

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles