USA nõuab Egiptuselt eriolukorra lõpetamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sajad tuhanded valitsusvastased meeleavaldajad Kairo Tahriri väljakul.
Sajad tuhanded valitsusvastased meeleavaldajad Kairo Tahriri väljakul. Foto: SCANPIX

USA esitas Egiptuse valitsusele neli nõudmist kaks nädalat kestnud ülestõusu peatamiseks, käskides oma liitlasel peatada ajakirjanike ja protestijate ahistamine ja kohe tühistada 30 aastat kehtinud eriolukord.

Obama administratsioon paistab olevat mures, et president Hosni Mubaraki valitsus keeldub suurimas araabia riigis vajalikke muutusi läbi viimast, kirjutas Reuters.

Washingtoni nõudmised esitas eile USA asepresident Joe Biden telefoni teel oma Egiptuse ametivennale Omar Suleimanile. Valge Maja teatel ei ole nad rahul Suleimani pühapäevase avaldusega, mille kohaselt ei olevat Egiptus demokraatiaks valmis, samuti on neile vastumeelt valitsuse teadaanne, et eriolukorrale tehakse lõpp «vastavalt julgeolekutingimustele». Selline sõnastus annab USA hinnangul võimudele liiga suure tegutsemisvabaduse.

Neli sammu, mida USA nüüd Kairolt ootab, on:

  • lõpetada kohe ajakirjanike ja aktivistide arreteerimine, ahistamine, peksmine ja kinnipidamine ning lubada inimestel koguneda ja oma meelsust väljendada,
  • kohe tühistada eriolukord, mis võimaldab võimudel inimesi süüdistust esitamata vahi all hoida,
  • laiendada rahvuslikus dialoogis osalejate ringi, kaasates rohkem opositsiooni esindajaid,
  • töötada ühiselt koos opositsiooniga välja võimu üleandmise ajakava.

Samal ajal kui Biden esines kriitikaga, kiitis USA kaitseminister Robert Gates Egiptuse sõjaväge nende vaoshoitud tegutsemise eest. Gatesi sõnul on Washingtonilt aastas umbes 1,3 miljardit dollarit abi saavad relvajõud ülestõusu ajal end eeskujulikult ülal pidanud.

Kairos Tahriri väljakul toimus eile üks seni suurima osalejate arvuga Mubaraki-vastaseid demonstratsioone alates 25. jaanuarist. Sajad tuhanded meeleavaldajad nõudsid taas Mubaraki kohest tagasiastumist.

Meeleavaldused toimusid ka Aleksandrias ja teistes Egiptuse linnades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles