MH17 salajane uurimine viidi osaliselt läbi Soomes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvaheline uurimisrühm täna Hollandi linnas Nieuwegeinis presenteerimas lõppraporti tulemusi.
Rahvusvaheline uurimisrühm täna Hollandi linnas Nieuwegeinis presenteerimas lõppraporti tulemusi. Foto: PETER DEJONG/AP/Scanpix

Malaisia lennufirma Malaysia Airlinesi Ida-Ukraina kohal allatulistatud lennu MH17 uurimises oli võtmeroll Soomel, vahendab Yle.

Eile tunnistasid viimaks nii Soome keskkriminaalpolitsei kui ka peaminister Juha Sipilä, et Hollandi ametivõime oli kriminaaluurimise käigus salaja abistanud ka Soome. Põhjanaabrid lubasid Hollandi uurijatel viia Soomes läbi salajasi testimisi, mille põhjal tehti selgeks, mis tüüpi rakett lennukit tabanud oli. Nimelt on ka Soomel Venemaal toodetud BUK-tüüpi rakette, mis väidetavalt põhjustas MH17 lennukihuku.

Rakett, mis tõi 2014. aasta 17. juulil Ida-Ukraina kohal alla Malaysia Airlinesi lennuki, oli piirkonda toimetatud Venemaalt, teatas täna Hollandi juhitud rahvusvaheline uurimismeeskond.

«Soome panus kriminaaluurimisse võis olla otsustav,» kirjutas väljaande Iltalehti reporter Olli Ainola, nimetas selle infokillu avalikuks tulemist välispoliitiliseks pommuudiseks.

«Soome võis uurijatele esitada asitõendeid, mida järeldati venelastelt saadud raketi põhjal.»

Soome keskkriminaalpolitsei kirjutas eile oma Twitteri kontol, et on andnud juriidilist abi seoses Malaisia reisilennuki allalaskmise uurimisega. Õigusalase abi sisu nad täpsemalt kommenteerida ei saa.

Testimiste läbiviimist kinnitas täna ka endine Soome president ja nüüdne parlamendi kaitsekomisjoni esimees Matti Vanhanen, täpsustades, et Soomes toimusid need kaks aastat tagasi.

«Minu arusaamise kohaselt oli testide eesmärk leida asitõendeid või lihtsalt informatsiooni tulistatud rakettide tükkide kohta,» sõnas Vanhanen, lisades, et rohkem ta testimise kohta ei tea.

Testide täpne aeg ja asukoht on samuti jätkuvalt salastatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles