Diplomaadid meenutasid Jaapanile vajadust liituda lasteröövide vastase konventsiooniga

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani lasteaialapsed.
Jaapani lasteaialapsed. Foto: SCANPIX

Kümne riigi diplomaadid meenutasid täna taas Jaapani valitsusele, et ootavad neilt lasteröövide vastase konventsiooni allkirjastamist, teatab uudistevõrk AFP.


Jaapani aseväliministri Ikuo Yamahanaga kohtunud delegatsiooni kuulusid Austraalia, Hispaania, Itaalia, Kanada, Kolumbia, Prantsusmaa, Suubritannia, Ungari, ja Uus-Meremaa suursaadikud ning USA laste küsimuste eriesindaja Susan Jacobs.

1980. aasta Haagi konventsioon, millega liitumist nad Tokyolt ootavad, puudutab vanematevahelisi lasterööve. Jaapan on ainus suur läänelik tööstusriik, kes sellega liitunud pole (Eestile lähim mitteliitunu on Venemaa).

Kui jaapanlase ja välisriigi kodaniku vaheline abielu laguneb, et anna Jaapani kohus peaaegu mitte kunagi hooldusõigust välismaalasele, eriti juhul, kui too on isa.

Konventsiooni eest võitlevate aktivistide sõnul on tuhanded välismaalased – peaasjalikult mehed – jäänud mingil hetkel ilma võimalusest näha oma last, kelle jaapanlasest vanem on viinud ta ära oma kodumaale. Haagi konventsiooni kohaselt tuleb ka röövitud laps tagasi saata sellesse riiki, kus ta oli harjunud elama enne vanemate lahkuminekut.

Mullu septembris teatas Jaapan, et kaalub lasterööve takistava konventsiooni allkirjastamist, kuid hoiatas, et see võib võtta aega, sest enne tuleb muuta siseriiklikke seadusi.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles