Rootsi ajaleht: Vene taustaga ettevõte püüab mõjutada riigi sisepoliitikat (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi lipu värvidega kaetud nägu.
Rootsi lipu värvidega kaetud nägu. Foto: AP/ Scanpix

Rootsis registreeritud Vene taustaga firma Rise Capital on saanud Vene riigilt miljarditellimuse ning püüdnud paremäärmusliku partei Rootsi Demokraadid toetamisega kallutada seda Venemaa-sõbralikumaks, kirjutatakse Rootsi ajalehes Aftonbladet.

Rise Capital on registreeritud Rootsis, kuid majanduslikku tegevust seal ei ole, vaid see tegutseb hoopis Venemaal. Rootsi eksperdid ütlesid lehele, et Venemaa eelistab ära kasutada üksikuid ärimehi, kes siis püüavad toetada teiste riikide parteisid. Nii on see ka tunduvalt odavam.

Rise Capitali kolme finantspartneri seas on Vene Gazprombank ja firma on hankinud endale lepinguid tänu sidemetele Gazpromiga. Rise Capitali juhatuse esimees Gerard Lopez toetas näiteks Briti Brexiti-rahvahääletuse eel konservatiivset erakonda 4,4 miljoni krooniga.

Firma tegevjuht Carl Meurling on arendanud aktiivselt poliitilisi kontakte. Näiteks 2011. aastal võttis ta kontakti Rootsidemokraatide esindaja Margareta Sandstedtiga, kellele ta andis e-kirjades nõu, missuguse positsiooni võiks partei võtta Venemaa ja Gruusia konfliktis.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles