Saudi Araabia hoiatas Ühendriike hukatuslike tagajärgede eest (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriikide kongress otsustas tühistada presidendi veto, millega riigipea peatas eelnõu, mis lubaks 2001. aasta 11. septembri terrorirünnaku ohvritel ja nende pereliikmetel kaevata kohtusse USA-vastaste terrorirünnakute toetamises kahtlustatud välisriigi valitsust.
Ühendriikide kongress otsustas tühistada presidendi veto, millega riigipea peatas eelnõu, mis lubaks 2001. aasta 11. septembri terrorirünnaku ohvritel ja nende pereliikmetel kaevata kohtusse USA-vastaste terrorirünnakute toetamises kahtlustatud välisriigi valitsust. Foto: CHAO SOI CHEONG/AP

Saudi Araabia hoiatas neljapäeval Ühendriike hukatuslike tagajärgede eest seoses seadusega, mis lubab 11. septembri terrorirünnaku ohvrite omastel Saudi Araabia kohtusse kaevata.

Saudi Araabia välisministeerium kutsus USA kongressi üles rakendama viivitamatult meetmeid, et ära hoida "ohtlikud ja hukatuslikud tagajärjed" kahe riigi suhetele.

Ühendriikide esindajatekoda otsustas kolmapäeval tühistada presidendi veto, millega riigipea peatas eelnõu, mis lubaks 2001. aasta 11. septembri terrorirünnaku ohvritel ja nende pereliikmetel kaevata kohtusse USA-vastaste terrorirünnakute toetamises kahtlustatud välisriigi valitsust. Esindajatekojas hääletas tühistamise poolt 348 ja vastu 77 rahvaesindajat. USA senatis pooldas varem päeval riigipea veto tühistamist 97 ja vastu oli üks senaator.

Bahrein oli juba varem hoiatanud, et USA kongressi otsus jätab kaotajaks Washingtoni enda.

"Seadus õigusemõistmisest terrorismi mahitajate vastu on USA kongressi enda pihta tulistatud nool," ütles Bahreini välisminister Sheikh Khaled bin Ahmed al-Khalifa Twitteris. "Kas teie seas ei ole mõistlikke inimesi?" küsis ta.

Bahrein on lääneriikide kindel liitlane ja riigis asub USA viienda laevastiku kodubaas, ent riigi liitlassuhted Saudi Araabiaga on väikeriigi jaoks veelgi tähtsamad.

2001. aasta 11. septembri terrorirünnakute 19 toimepanijaist 15 olid Saudi Araabia kodanikud. USA võimud pole ametlikult kinnitanud ühtegi väidet, mille kohaselt toetas Saudi Araabia terrorirünnakuid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles