Prantsuse sõjalennukid suundusid missioonile ISISe vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjalennukid missioonile suundumas.
Sõjalennukid missioonile suundumas. Foto: AFP/SCANPIX

Prantsuse sõjalennukid suundusid täna Vahemeres asuvalt lennukikandjalt Charles de Gaulle Iraagis Mosulisse missioonile ISISe vastu.

«Lahingmissioonile suundus kaheksa sõjalennukit,» ütles lennukikandjal viibiv AFP fotograaf.

Lennukikandja Charles de Gaulle viibis hooldustöödel ning naasis hiljuti regiooni. Lennukikandja on oma kolmandal missioonil USA-juhitava koalitsiooni toetuseks alates 2015. aasta veebruarist ning seekordne missioon kestab oktoobri lõpuni.

Esialgu ei ole teada, kas Prantsuse hävituslennukid korraldavad õhurünnakuid või suundusid ainult luurelennule.

«Täna toimuv missioon ei tähenda mitte mingil moel Mosuli lahingu algust,» sõnas AFP-le tundmatuks jääda soovinud Prantsuse kaitseametnik. Allika sõnul ettevalmistused pealetungiks jätkuvad.

Prantsusmaa asus pealetungi eel tugevdama oma kohalolekut riigis. Viimase nädala jooksul on Prantsuse Rafale sõjalennukid Iraagi kohal läbi viinud 32 missiooni. Neis hävitati neli sihtmärki ning toetati Iraagi maavägesid.

Mosulist umbes 50 kilomeetrit lõunas asuvas Qayaras viibib umbes 150 Prantsuse sõdurit nelja suurtükisüsteemiga Caesar. Nendega on kaasas ka meedikud ja logistikud. Prantsuse sõjaväelaste teatel sooritavad nad koalitsiooni raames taktikalisi operatsioone ning annavad Iraagi üksustele väljaõpet, kuid lahingus ei osale.

ISIS võttis Mosuli ja selle ümbruse oma kontrolli alla 2014. aasta juunis. Iraagi valitsusväed on sestpeale suutnud džihadistidelt tagasi võita suured maa-alad ning valmistuvad nüüd Iraagi suuruselt teist linna koalitsiooni toetusel tagasi vallutama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles