ÜRO moodustab abikonvoi ründamise asjaolude uurimiseks komisjoni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO abikonvoi rünnak.
ÜRO abikonvoi rünnak. Foto: AFP/SCANPIX

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon teatas reedel, et moodustab Süürias abikonvoile korraldatud õhurünnakute suhtes juurdluse läbiviimiseks uurimiskomisjoni.

Süürias Aleppo provintsis sai 19. septembril õhurünnakutes tabamuse ÜRO abikonvoi. Orum al-Kubra linna teel olnud konvoi 31-st veokist hävines 18.

Õhulöökides hukkus Süüria Araabia Punase Poolkuu kohalik juht Omar Barakat, 12 vabatahtlikku ja viis veokijuhti, veel 15 juhti sai haavata, ütles ÜRO humanitaarabijuht Stephen O'Brien reedel. Lisaks hukkus ja sai viga palju tsiviilisikuid ja tõsiselt sai kahjustada läheduses asunud kliinik, lisas ta.

USA on süüdistanud õhurünnakutes Süüria või Vene sõjalennukeid. Moskva on süüdistused tagasi lükanud.

ÜRO ametkonnasisene komisjon selgitab välja vahejuhtumi asjaolud ja annab neist üelvaate Banile, kes otsustab järgmised sammud, teatas ÜRO avalduses.

Ban kutsus kõiki osapooli juurdlusega täielikku koostööd tegema.

ÜRO on hoiatanud, et rünnak abikonvoile võib liigituda sõjakuriteoks.

O'Brien ütles reedel Julgeolekunõukogule ÜRO ja Süüria Araabia Punase Poolkuu märkidega konvoi ümbrus muutus kaks tundi kestnud õhurünnakute käigus tapatalgute tsooniks.

Rünnak abikonvoile korraldati paar tundi pärast seda, kui Süüria valitsus kuulutas nädala kestnud relvarahu lõppenuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles