Erdoğan: Türgi on jõudnud ELi liikmesuse küsimuses lõppmängu (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan Foto: SCANPIX

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan hoiatas laupäeval, et Ankara on jõudnud lõppmängu aastakümneid kestnud püüdlustes saada Euroopa Liidu liikmeks ning nüüd tuleb Brüsselil lõplikult ja selgelt öelda, kas ta tahab Türgi liitumist ühendusega.

Erdoğan ütles parlamendi avaistungil, et Brüssel peab võimaldama juba oktoobris türklastele viisavaba reisimist, nagu see lepiti kokku põgenikevoolu vähendamise leppes.

«Kui Euroopa Liit teeb Türgist täisliikme, siis me oleme valmis. Kuid nad peavad teadma, et me oleme jõudnud lõppmängu,» ütles Erdoğan televisioonis üle kantud kõnes.

«See on nende (ELi) valik jätkata teed kas koos Türgiga või ilma. Nad ei saa pidada meid vastutajaks,» lisas ta.

Erdoğan ütles, et oktoober on Türgi ja Euroopa Liidu suhete jaoks tähtis kuu ning on vaja, et viisavabadus Schengeni tsooniga jõustuks sel kuul.

Türgi püüdlused saada ELi liikmeks on pärit 1960ndatest aastatest, kuid ametlikud kõnelused algasid alles 2005. aastal. Praegu on avatud ainult 16 läbirääkimiste peatükki 35st.

«Fakt, et meie riiki on hoitud 53 aastat uksel ootamas, näitab teie (ELi) arvamust meist,» märkis Türgi president.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles