Paavsti missa jättis õigeusklikud grusiinid külmaks (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavsti peetud missa Tbilisi staadionil.
Paavsti peetud missa Tbilisi staadionil. Foto: AFP/SCANPIX

Gruusiat külastav Rooma paavst Franciscus pidas pealinna Thbilisi staadionil missa – kuna aga kohalik õigeusu vaimulikkond oli soovitanud üritusest eemale hoida, oli publikut vähevõitu.

Tegu on siiani ühe väikseima osavõtuga avaliku missaga, mida Franciscus on välisreisidel korraldanud. Õigeusu kirik andis usklikele nõu mitte osaleda, eemale hoidis ka kiriku ametlik delegatsioon ise. 25 000 inimest mahutaval staadionil oli huvilisi vaid paar tuhat.

«Niikaua kui meie kirikute vahel on dogmaatilised erinevused, ei osale õigeusklikud nendes palvustes,» seisis Gruusia patriarhi veebilehel. Üks kohalik preester lausus, et tegu oli protestiga katoliiklaste katsetele neid oma usku pöörata. «Kas keegi kujutaks ette, kui sunnimoslemist jutlustaja tuleks šiiitlikku Iraani ja peaks staadionil või kusagil mujal palvust? Sellist asja ei saa olla,» põhjendas vaimulik nimega David Klividze.

Sellegipoolest tervitas patriarh Ilja II paavsti kui oma kallist venda ning palus katoliku kirikule õnnistust. Missal osalenud inimesed arvasid, et paavsti külaskäik tõi Gruusiale ainult kasu.

«See oli suur sündmus, nii riigile ning kogu maailma katoliiklastest usklikele,» ütles Reutersile Keti Khitarikhvili nimeline mees. «Ta on tõeline paavst; mitte ainult religioosne, vaid ka väga poliitiline kuju,» lisas ta.

Viimane kord külastas Gruusiat paavst Johannes Paulus II aastal 1999. Pärast seda on kahe kiriku vahelised suhted olnud jahedad – ehkki Gruusia püüdleb nii Euroopa Liidu kui NATO poole.  

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles