Norra ei anna lastele õigust ÜROsse pöörduda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldus Oslos. Foto on illustratiivne.
Meeleavaldus Oslos. Foto on illustratiivne. Foto: AFP/SCANPIX

Norra valitsus ei soostunud rahuldama eelnõud, mille kohaselt lapsed võiksid esitada kaebusi ÜRO lastekaitse konventsiooni ja kolme teise konventsiooni rikkumiste kohta, vahendab The Local.

Valitsuse otsus on vastuolus mitmete inimõigusorganisatsioonide ja liberaalse partei soovitustega.

«Peamine põhjus, miks laste pöördumise õigust ei rahuldata, on see, et on ebaselge, milliseid poliitilisi tagajärgi selline otsus Norrale kaasa tuua võiks,» sõnas välisminister Børge Brende.

Brende lisas, et inimõigused on Norras hästi kaitstud ning paljud ÜRO konventsioonid, mille seas ka lasteõiguste konventsioon, on Norra põhiseadusse sisse kirjutatud.

Liberaalid on pikalt nõudnud, et Norra võtaks vastu konventsiooni vabatahtliku protokolli, mis võimaldaks lastel esitada kaebusi, apellatsioone ja petitsioone otse ÜROsse. Sel nädalal liitus üleskutsega ka Norra inimõiguste institutsioon.

Juba 2014. aasta septembris tehtud otsus protokolli ratifitseerimisest keelduda pani Norra avalikkuse imestama. «See on piinlik ja Norra ei tohiks selle üle uhke olla,» sõnas liberaalide liider Trine Skei Grande.

Valitsus on aga selgitanud, et vastuseis protokolli ratifitseerimisele tuleneb tõsiasjast, et see ei arvesta laste vajadusi teiste avalike huvide valdkondades, näiteks immigratsiooni reguleerivates punktides.

«Enne, kui jätame peamiste poliitiliste küsimustega tegelemise rahvusvahelistele organitele, peame olema kindlad, et menetlus on korrektne,» lisas Brende.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles