USA peatas Venemaaga kõnelused Süüria relvarahu üle (8)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria mees kannab üleeilses õhurünnakus surma saanud tüdrukut. USA süüdistab Moskvat õhurünnakutes tsiviilisikute ja haiglate vastu.
Süüria mees kannab üleeilses õhurünnakus surma saanud tüdrukut. USA süüdistab Moskvat õhurünnakutes tsiviilisikute ja haiglate vastu. Foto: SCANPIX

USA peatas esmaspäeval läbirääkimised Venemaaga Süüria relvarahu elustamise ja džihadistide vastase ühise sõjalise keskuse moodustamise üle.

«See oli otsus, mida ei tehtud kergekäeliselt,» ütles USA välisministeeriumi kõneisik John Kirby, süüdistades Venemaad ja tema liitlasi Süürias rünnakute hoogustamises tsiviilpiirkondade vastu.

Valge Maja kõneisik Josh Earnest märkis omakorda, et «kõigi kannatus Venemaaga sai otsa».

Välisministeeriumi kõneisik rõhutas, et USA ja Venemaa relvajõud jätkavad sidekanalite kasutamist, mis seati sisse selleks, et vältida teineteise teele sattumist «terroritõrjeoperatsioonide ajal Süürias».

Kirby sõnul kutsub aga USA koju oma esindajad, kes saadeti Genfi, et luua koos Venemaaga ühine keskus rünnakute koordineerimiseks džihadistide vastu.

USA diplomaadid peatavad Venemaaga kõnelused 9. septembril USA välisministri John Kerry ja tema Venemaa kolleegi Sergei Lavrovi vahel saavutatud Süüria relvarahu kokkuleppe elustamise üle.

Washington süüdistas Moskvat, et see ei avalda Süüria presidendi Bashar al-Assadi valitsusvägedele survet rünnakute peatamiseks tsiviilsihtmärkidele.

Moskva aga süüdistab omakorda Washingtoni, et too ei suutnud eraldada "mõõdukaid" mässulisi Al-Qaeda ja Islamiriigiga seotud džihadistidest.

Kirby sõnul Venemaa «ei soovinud või ei suutnud tagada seda, et Süüria režiim oleks kinni pidanud sammudest, millega Moskva nõustus».

«Selle asemel valisid Venemaa ja Süüria režiim sõjalise kursi jätkamise, mis on vastuolus vaenutegevuse peatamise leppega, näidates seda oma intensiivistunud rünnakutega tsiviilpiirkondade vastu,» ütles Kirby.

Ta süüdistas Moskvat ja Damaskust selliste eluliselt tähtsate kohtade nagu haiglate ründamises ning humanitaarabi kohaletoimetamise takistamises.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles