Üle 200 000 afgaanist põgeniku on kodumaale naasnud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afgaani põgenikud ootamas registreerimist, et koju naasta.
Afgaani põgenikud ootamas registreerimist, et koju naasta. Foto: AFP/SCANPIX

Üle 200 000 afgaanist põgeniku on sel aastal Pakistanist kodumaale naasnud, pea pooled neist ainuüksi eelmise kuu jooksul, teatas ÜRO inimõiguste vaatluskeskus.

Sõjast räsitud Afganistani suunuv põgenikelaine on suurenenud peale seda, kui Pakistan on asunud oma piirikontrolli karmistama ja asunud paljastama dokumenteerimata afgaane.

Suur enamus põgenikest – üle 185 000 inimese – naasis Afganistani peale juulit, 98 000 neist ainuüksi septembri jooksul, teatas ühenduse kõneisik Qaisar Khan Afridi.

Põgenikevool näib aina kasvavat ning ametnike teatel on juba oktoobri esimeste päevadega lahkunud 5000 põgenikku.

Amnesty Internationali teatel võõrustas Pakistan 1,6 miljonit põgenikku, mis teeb sellest suuruselt kolmanda põgenike sihtriigi maailmas. Agentuuri hinnangul on riigis veel umbes miljon dokumenteerimata põgenikku.

Lisaks piiriküsimustele ja tugevdatud kontrollile on ilmselt massilise naasmise üheks ajendiks ÜRO ühenduse otsus tõsta juunis vabatahtlikult naasnutele määratud preemiat 200lt 400 dollarile.

Afganistani võimud hoiatavad aga selle eest, et põgenike hulk ületab valitsuse ja abiorganisatsioonide võime nendega toime tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles