Julgeolekunõukogu toetas Guterresi ÜRO järgmise juhina

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antonio Guterres
Antonio Guterres Foto: Reuters/ScanPix

ÜRO Julgeolekunõukogu toetas neljapäeval ühehäälselt Portugali endise peaministri ja kümme aastat ÜRO põgenikeagentuuri juhtinud António Guterresi kandidatuuri maailmaorganisatsiooni järgmise peasekretärina.

Suletud uste taga aset leidnud kohtumisel kiitsid 15 nõukogu liiget heaks resolutsiooni, mille kohaselt on Guterres ametlikult nende valik ÜRO uue juhi kohale.

Otsus edastatakse Peaassambleele, mille 193 liikmesriiki valivad ühenduse järgmise peasekretäri. Hääletust on oodata tuleval nädalal, ilmselt neljapäeval.

Järgmise peasekretäri ametiaeg algab 1. jaanuaril ning kestab viis aastat.

Ametisolev peasekretär Ban Ki-moon ütles pärast julgeolekunõukogu istungit, et Guterres on suurepärane valik. «Tema laiad teadmised maailma asjadest ja elav intellekt teenivad teda hästi ÜRO juhtimisel kriitilisel ajal,» lausus Ban.

Guterrese valituks osutumine tuli mõnele ÜRO diplomaadile üllatusena, sest nad ei oodanud, et niivõrd otsekohene ja suure poliitilise kogemusega kandidaat suudab saada toetuse julgeolekunõukogu viielt alaliselt liikmelt: Hiinalt, Prantsusmaalt, USAlt, Venemaalt ja Ühendkuningriigilt.

Guterres peab peasekretäriks saades tegelema mitme maailmas vältava kriisiga.

«ÜRO roll pole kunagi varem olnud niivõrd oluline ning härra Guterres on selleks õige juht,» lausus Prantsuse saadik François Delattre.

Guterres peab juhtrolli ÜRO-sse tagasi tooma, et lahendada Süüria ja Ukraina kriisi, lausus Ukraina saadik Volodõmõr Jeltšenko.

Guterres (67) oli 1995.-2002. aastani Portugali peaminister ja juhtis 2005.-2015. aastani ÜRO põgenikeametit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles